INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A devizahitelek kockázataira figyelmeztet a jegybank

Infostart / InfoRádió
A devizahitelezés kockázataira hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Auth Henrik alelnök szerint egy esetlegesen a forint árfolyamának jelentős gyengülése miatt bekövetkező piaci sokk a 300 ezer devizában eladósodott háztartás törlesztőrészleteinek emelkedését okozhatja.

Minél inkább közeledik az ország ahhoz a ponthoz, amikor már nem tartható fenn a jelenlegi makrogazdasági helyzet, azaz a költségvetés rendkívüli hiánya és az adósság külső finanszírozása, annál nagyobb az esélye egy piaci sokknak - figyelmeztetett Auth Henrik.

A devizahitelezés azonban nemcsak a direkt árfolyamkockázatot vállaló lakossági vagy céges hitelfelvevőnek jelenthet kockázatot, hanem hosszabb távon a bankoknak is.

A bankok nem vállalnak ugyan közvetlen árfolyamkockázatot, de közvetett kockázatot igen, mert ha jelentős sokk éri a lakosságot, vagy a hitelt felvevő kis- és közepes vállalkozásokat, vagy éppen például az autólízing-piacot, akkor ott jelentős eszközár-csökkenés is bekövetkezik, ami előbb-utóbb hitelezési veszteséghez vezethet a bankoknál - mondta a jegybanki alelnök az InfoRádióban.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk