eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Járai: a Fitch-minősítésnek nincs rövid távú hatása

Rövid távon nem befolyásolja a gazdasági folyamatokat a magyar küladósságnak a Fitch Ratings általi, közepes befektetői sávba visszaminősítése és az országkockázati plafon lerontása egy fokkal; ez csak egy a konvergencia-programot érintő figyelmeztetések sorában - közölte a Magyar Nemzeti Bank(MNB) elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Járai Zsigmond a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentésére reagálva kifejtette: a magyar gazdaság kétségtelenül fejlődik, kedvező a működőtőke-beáramlás; emellett bőséges és alacsony - 2,2-4 százalék - kamatú a hitelkínálat a nemzetközi pénzpiacon.

"A Fitch-bejelentés rövid távon nem befolyásolja a hazai gazdasági folyamatokat, s egy a konvergencia-programot érintő eddigi orvosló figyelmezetések sorában, ugyanakkor a többivel együtt szemlélve komolyan kell venni (...), de remélhető, hogy jelentős mértékben nem tartja vissza a befektetéseket" - közölte az MNB elnöke.

A jegybankelnök fő teendőként továbbra is az államháztartás mélyreható reformját jelölte meg. Szerinte annak "mielőbbi meglépése elegendő lenne az euró-bevezetés kritériumainak teljesítéséhez, a gazdasági versenyképesség növekedéséhez".

"Egyelőre nem látok esélyt az eurózónához való 2010-es csatlakozásra, de azt sem mondom, hogy ez lehetetlen. Ám ehhez nagyon nagy reformokra, gyors eredményekre lenne szükség. Sajnos a most beadott konvergencia-program nem tartalmazza ezeket a reformokat" - hangsúlyozta Járai Zsigmond.

Kérdésekre válaszolva elmondta: "vannak a forint stabilizálódására utaló jelek"; jól alakul és "jövőre még alacsonyabb és 2007-ben 3 százalék közelében lehet" az infláció. Mindezt "a - mostani nem fenntartható - makrogazdasági helyzet, valamint az előre kevésbé kiszámítható nemzetközi környezet is" alapvetően befolyásolja. Ez utóbbi "továbbra is az egyik fontos tényező marad a magyar kamatszint alakulása szempontjából" - mondta a zalai bankvezetőkkel történt találkozója utáni tájékoztatón az MNB elnöke.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×