INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Járai: a Fitch-minősítésnek nincs rövid távú hatása

Infostart / InfoRádió
Rövid távon nem befolyásolja a gazdasági folyamatokat a magyar küladósságnak a Fitch Ratings általi, közepes befektetői sávba visszaminősítése és az országkockázati plafon lerontása egy fokkal; ez csak egy a konvergencia-programot érintő figyelmeztetések sorában - közölte a Magyar Nemzeti Bank(MNB) elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Járai Zsigmond a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentésére reagálva kifejtette: a magyar gazdaság kétségtelenül fejlődik, kedvező a működőtőke-beáramlás; emellett bőséges és alacsony - 2,2-4 százalék - kamatú a hitelkínálat a nemzetközi pénzpiacon.

"A Fitch-bejelentés rövid távon nem befolyásolja a hazai gazdasági folyamatokat, s egy a konvergencia-programot érintő eddigi orvosló figyelmezetések sorában, ugyanakkor a többivel együtt szemlélve komolyan kell venni (...), de remélhető, hogy jelentős mértékben nem tartja vissza a befektetéseket" - közölte az MNB elnöke.

A jegybankelnök fő teendőként továbbra is az államháztartás mélyreható reformját jelölte meg. Szerinte annak "mielőbbi meglépése elegendő lenne az euró-bevezetés kritériumainak teljesítéséhez, a gazdasági versenyképesség növekedéséhez".

"Egyelőre nem látok esélyt az eurózónához való 2010-es csatlakozásra, de azt sem mondom, hogy ez lehetetlen. Ám ehhez nagyon nagy reformokra, gyors eredményekre lenne szükség. Sajnos a most beadott konvergencia-program nem tartalmazza ezeket a reformokat" - hangsúlyozta Járai Zsigmond.

Kérdésekre válaszolva elmondta: "vannak a forint stabilizálódására utaló jelek"; jól alakul és "jövőre még alacsonyabb és 2007-ben 3 százalék közelében lehet" az infláció. Mindezt "a - mostani nem fenntartható - makrogazdasági helyzet, valamint az előre kevésbé kiszámítható nemzetközi környezet is" alapvetően befolyásolja. Ez utóbbi "továbbra is az egyik fontos tényező marad a magyar kamatszint alakulása szempontjából" - mondta a zalai bankvezetőkkel történt találkozója utáni tájékoztatón az MNB elnöke.

A címlapról ajánljuk