Infostart.hu
eur:
386.47
usd:
330.03
bux:
110405.74
2025. december 20. szombat Teofil
Húsvéti füstölt sonkák egy standon a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Mutatjuk, hogyan nem követi el az egyik legnagyobb sonkahibát

Füstölt, kötözött, vákuumcsomagolt, hagyományos vagy gyorspácolt - csak néhány szempont a teljesség igénye nélkül, mi mindent érdemes figyelembe venni a húsvéti sonka vásárlásakor. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete a csomagoláson feltüntetett információkra is felhívja a figyelmet – nem mindegy például, hogy a terméket fogyasztás előtt meg kell-e főzni, vagy sem.

Sonka vásárlásakor az legyen az elsődleges szempont, hogy gyorspácolt vagy hagyományosan pácolt terméket akarunk-e vásárolni. Friedrich László, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója a gyorspácolt sonka jellemzőiről elmondta: ezek úgy készülnek, hogy páclevet visznek be a termékbe vagy húsrészbe, legyen az comb vagy lapocka, kötözött lapocka, darabolt comb, csülök, tarja vagy más. Annak fehérjetartalma csökken, hiszen a páclébevitellel kvázi higítják ezt a terméket. Ezután 80 Celsius-fok körüli hőmérsékleten forró füstölést alkalmaznak, rövid ideig, néhány órán át. A szakember felhívja a figyelmet, hogy egyes termékeket mindig meg kell főzni, ezt jelzik a csomagoláson is.

A hagyományos sonka ízvilágában és állagában is más. Ezeknél sózást alkalmaznak, vagy pedig páclevet, de magasabb sókoncentrációval. 100 kiló húsból általában 80-85 kiló késztermék készül, beltartalmi mutatóiban magasabb szárazanyag-tartalommal, és ezzel együtt magasabb fehérjetartalommal. Ezek a termékek hideg füstöléssel készülnek, amely folyamat a forró füstölésnél hosszabb időt vesz igénybe.

A hazai sonkák kiváló minőségben készülnek, a terméknek idehaza komoly múltja van – hangsúlyozta Friedrich László.

"Ez a tradíció, ez a tudás, ami technológiai, alapanyagszintű, illetve higiéniai oldalról megjelenik, visszaköszön a termékekben, ezért a hazai termékeket előnyben részesíteném a minősége, és a tradíciónak a megtartása végett" – tanácsolta.

A MATE intézetigazgatója a csomagolásra is kitért. A gyorspácolt terméknek a vákuumcsomagolás hosszabb eltarthatóságot biztosít, a hagyományosan pácolt, füstölt termékek azonban még csomagolás nélkül is hosszabb ideig állnak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Átszabnak több városi parkot, sokan fellélegezhetnek

Átszabnak több városi parkot, sokan fellélegezhetnek

A települési zöldfelületek tudatos tervezésével és kezelésével szeretné mérsékelni az allergia által okozott betegségterhelést egy osztrák-magyar határ menti együttműködés, amelyben a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is részt vesz. A projekt célja, hogy a városi parkokba a jövőben olyan növények kerüljenek, amelyek nem okoznak pollenallergiát, de közben képesek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz is.

Az amerikai intézkedés, ami átszabta a világgazdaságot

Egy kansasi gabonasiló árnyékában kezdődik a történet, ami a teljes világgazdaság térképét újrarajzolta. A Trump-korszak vámjai nem epizódnak bizonyultak, hanem tartós fordulatnak. A kérdés ma már nem az, hogy kivezetik-e, hanem az, hogy milyen világrendet eredményez. Jelen írás három forgatókönyvet vázol fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Új törésvonalra derült fény a "régi" és az "új" EU között

Új törésvonalra derült fény a "régi" és az "új" EU között

A gazdaságilag fejlettebb EU-tagállamok körében az uniós átlagnál erősebb kapcsolat jellemző az innovációs teljesítmény és a fenntarthatósági eredményesség között, míg a fejletlenebb országoknál nem igazolható szignifikáns kapcsolat, továbbá ezen tagállamok mind az innováció, mind a fenntartható fejlődés terén gyengébben teljesítettek - derül ki egy új hazai tanulmányból. Ez utóbbi azzal együtt igaz Magyarországra is, hogy az elmúlt években a fenntartható fejlődés és az innováció területén is látható előrelépést ért el. A kutatók szerint a regionális különbségek alapján célszerű lenne felülvizsgálni a fenntartható fejlődést szolgáló innovációk ösztönzését támogató uniós irányelveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×