eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Boy using smartphone on sofa at night
Nyitókép: Isabel Pavia/getty Images

Nem is a telefon kék fénye a hibás?

Sokkal inkább az, amit a telefonnal csinálunk alvás helyett. Egy ausztrál tudományos összefoglaló 11 szakirányú tanulmány adatait fésülte össze.

Nincs bizonyíték a telefon kék fényének ártalmára, erre a következtetésre jutott egy átfogó ausztrál tanulmány (Flinders Egyetem), amelyet az Index is szemlézett.

Pontosabban: nem a kék fénnyel van a gond, hanem azzal, amit az alvásidőben a telefonnal csinálunk (görgetés, "megnézés", ímélezés, instázás), mert az felborítj az ember éjszakai pihenési rendjét.

Szakértők azt javasolják, elalvás előtt egy órával már ne telefonozzunk.

Az egyetemi vizsgálat összesen 11 szakirányú tanulmány adatait tekintette át, és jutott arra, hogy maga a képernyő "túlértékelt bűnbak".

Az új kutatás cáfolja tehát, hogy a kék fény gátolná a melatonin termelődését - ez az a hormon, ami döntő fontosságú az alvási ciklusok szabályozásában.

Russell Foster professzor, az Oxfordi Egyetem idegtudományi szakértője is ezt hangoztatja, állítja: nincs bizonyíték arra, hogy a képernyők kék fényének bármilyen jelentős hatása lenne.

Viszont jó hatásai vannak, növeli az éberséget, javítja a kognitív funkciókat, és még a hangulatot is pozitívan befolyásolja, de a hosszan tartó éjszakai expozíció miatt továbbra is kerülni kell, hozzájárul a szem erőltetéséhez, ezáltal rontja is azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×