eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Woman with empty wallet spent all money for shopping
Nyitókép: Twenty47studio/Getty Images

Gáncs Kristóf: a segélyszervezet szerepe talán fontosabb, mint valaha

Az elmúlt évek nehézségei – a Covid és a gazdasági válság – hatására a társadalom korábban nem érintett rétegei között is egyre több olyan család lett Magyarországon, amelyek már hónapról hónapra élnek – mondta Gáncs Kristóf, a Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Az utóbbi esztendők egyikéről sem lehet azt mondani, hogy átlagos év volt – fogalmazott az InfoRádióban Gáncs Kristóf, emlékeztetve például a Covid időszakára, amikor érezhetően azok kerültek nehezebb helyzetbe, akik egyébként is nehéz helyzetben voltak. Az Ökumenikus Segélyszervezet akkor nagy hangsúlyt fektetett – az E.On-nal karöltve, a Kapaszkodó 2.0 programmal – a digitális kompetenciákra, az elérésre, hogy be tudják kapcsolni a gyerekeket az oktatásba, mert éppen azok kezdtek kiszorulni, akiknek amúgy a legnagyobb szükségük lett volna rá.

A kommunikációs igazgató kitért az orosz–ukrán háborúra, illetve a rendkívüli áremelkedések időszakára is, ami – szavai szerint – szintén azokat a családokat érintette legjobban, amelyek hónapról hónapra élnek, és minden fillér számít. Vagyis elmondható, hogy

a segélyszervezet nagyon jelentősen érezte az elmúlt években a szükség növekedését.

Mint mondta, nagyon fontos, különösen a gyerekkorban odafigyelni a lemaradásokra, hiszen vannak olyan problémák, amiket ha nem oldunk meg az adott időszakban, akkor később már nem megoldhatók.

„Nagyon fontos, hogy egy kisgyerek esetében mondjuk a Biztos Kezdet Gyerekházunkban ott legyünk az első lépéseknél mozgásterápiával, logopédussal, ha arra van szükség, vagy akár a tanulásban később” – fogalmazott Gáncs Kristóf, kiemelve: a segélyszervezet szerepe talán fontosabb, mint valaha volt.

Sajnos az sem ritka manapság, hogy olyanok is segítségre szorulnak, akik korábban még adományozók voltak, miután az elmúlt évek áremelkedései az ő lehetőségeiken is túlmutatnak – folytatta a kommunikációs szakember.

A ökumenikusok látókörében sok ezer olyan család van, amely a „határon van”,

tehát egy-egy nehezebb időszak nagyon is érezteti hatását a mindennapjaiban. Ilyenkor nélkülözhetetlen, hogy legyen mellettük olyan szervezet, legyenek olyan kapaszkodók, amelyek segítik a családok talpon maradását, különös figyelmet fordítva arra, hogy a gyerekek ne szenvedjenek hátrányt – mondta.

Gáncs Kristóf arra is kitért, hogy látni azért ellentétes példákat is, és vannak a látókörükben olyan családok, amelyek akár az Ökumenikus Segélyszervezet támogatásával ki tudnak törni abból a nehéz helyzetből, amelybe kerültek. „A legnagyobb öröm mindig az, amikor azt látjuk, hogy egy gyerek esetében sikerült elkerülni az elkallódást, és sikerül új perspektívát nyújtani azokkal a kapaszkodókkal, amiket mi, illetve a támogatóink tudunk nyújtani” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×