eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Hajmeresztő "járműszörnyek" jelentek meg az utakon - fotó

Egy szállítmányozó cég próbálta ki, milyenek az extra hosszúnál is hosszabb kamionszerelvények.

Ausztráliában már nagyon régóta alkalmaznak extra hosszú kamionszerelvényeket a konténerhajók által hozott áruk szállítására. Az ország adottságaiból fakadóan így a legjobb és leggazdaságosabb az áruszállítás. Ám most Ausztrália legnagyobb logisztikai szolgáltatója, Qube kipróbálta, milyen lehet, ha egyszerre nagyon sok TEU-t (tengeri áruszállításra szánt 20 láb hosszúságú konténert) visznek el egy ilyen szerelvénnyel - írta a vezess.hu.

Az előny itt is ugyanaz, mint a hosszú „road train-eknél”, vagyis egyszerre nagyon sok súlyt és több konténert lehet ily módon megmozdítani, ami által rövidíthetnék a konténerhajók kirakodási idejét.

Első ízben 8 darab, üres TEU-t mozgattak meg a Brisbane-i kikötőben egy Scania nyerges vontató segítségével, később egészen a 12 darab konténerig jutottak, ami elképesztően sok ahhoz képest, hogy egy átlag kamion maximum 2 darab TEU-t tud szállítani.

Ez az extrém "kamionszörny" talán még ott sem számít szokványosnak, de nekünk európaiaknak kifejezetten egyedi dolog.

A megoldást egyelőre csak a tengeri kikötők környezetében alkalmazzák, nincs arról szó, hogy a jövőben a nyilvános utakon is ilyenek közlekednének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×