eur:
394
usd:
363.45
bux:
66169.03
2024. március 4. hétfő Kázmér
Nyitókép: Pixabay

Mostantól bejelenthetjük az étrend-kiegészítők mellékhatásait is

Jelentős egészségügyi együttműködésben indult el az a weboldal, ahol ezután lejelenthetjük, milyen nem várt hatásai voltak egy-egy készítménynek.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klinikai Gyógyszerészeti Intézete, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésében elindult egy weboldal, ahol az étrend-kiegészítők mellékhatásait lehet lejelenteni - írja a Telex.

Csupor Dezső szakgyógyszerész, a Pirulakalauz szerzője tette közzé Facebook bejegyzésében a hírt:

Étrend-kiegészítőnek nevezzük azokat a készítményeket, amelyek megjelenésükben sokban hasonlítanak a gyógyszerekhez, mert koncentrált formában (például kapszula, tabletta) tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, valamint egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező összetevőket - írja a Nutrivigilancia oldala.

Emiatt fordulhat elő, hogy alkalmazásuk során esetenként nemkívánatos hatások (mellékhatások) jelentkezhetnek.

Ennek lehet az oka egyéni érzékenység, a készítmény összetételéből adódó hatás, vagy bármilyen egyéb feltételezett mellékhatás. A bejelentéseket aztán szakértők szakmai szempontok alapján értékelik és elemzik.

A lap azt írja, az étrend-kiegészítők piaca egy nagyon gyengén szabályozott terület, a vizsgálatok során több rendszerint elhasal a teszteken. Emlékezetes példa itthonról a „tüdővitamin”, az Air7 vitaminkészítmény, amit a Nébih be is tiltott. Emlékeztettek, korábban volt szó arról, hogy a szabályozás változhat, legalább is annyiban, hogy bizonyos étrend-kiegészítőket a jövőben csak gyógyszertárakban lehetne megvenni.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×