eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Károsak lehetnek egyes étrend-kiegészítők, sorra vonják ki őket a forgalomból

A gyógyszerhatóság figyelmeztet: nem árt óvatosnak lenni bizonyos Magyarországon is forgalomba hozott étrend-kiegészítőkkel.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem győzi kivonni a forgalomból az olyan termékeket, amelyek az egészségre káros hatóanyagot tartalmaznak vagy túllépik egy hatóanyagból a javasolt határértéket - írja a penzcentrum.hu. A hatóság szerint a melatonin egy nemrégiben felbukkant hatóanyag, amely számos altató, nyugtató hatású étrend-kiegészítőben megtalálható, a gyógyszerfelügyelet viszont károsnak ítélte, mert bizonyos körülmények között nagy bajt is okozhat a szedése.

Az OGYÉI márciusban adott ki egy állásfoglalást a melatonin kapcsán, melyben azt írták: a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg olyan minimális melatonin-mennyiség, amely mellett étrend-kiegészítőkben hosszú távon biztonsággal, mellékhatások nélkül rendszeresen fogyasztható lenne.

Álláspontjuk szerint a melatonin étrend-kiegészítőként történő forgalmazása nem tekinthető biztonságosnak, az közegészségügyi kockázatot jelenthet.

A gyógyszerhatóság már el is kezdte kivonni a melatonin tartalmú készítményeket a forgalomból. A bejelentett étrend-kiegészítők listáján mindössze 41 ilyen készítmény található, ezek között mindössze 4 olyan szer van, amelyet 2019 előtt jelentettek be. Tehát a termékek 90 százaléka az elmúlt 5 évben kerülhetett a polcokra. 17-et már letiltott a hatóság, 6-ot az elmúlt bő egy év során.

Az OGYÉI szerint a melatonin a központi idegrendszeren túl más szervek, szövetek működésére is hat. Klinikai vizsgálatok is történtek, illetve jelenleg is zajlik kutatás, amelyek a melatonin széles indikációs körére terjednek ki (neuroprotektív hatás koraszülötteken, neurokognitív zavarok, epilepszia, időskori delirium, alkoholfüggőségi alvászavar).

Túladagolása mérgezési tüneteket okozhat, de akár 0,5 milligramm is izomfájdalomhoz, hasi fájdalmakhoz vezethet, 1 milligramm pedig anafilaxiás rohamot válthat ki, és mellékhatások is jelentkezhetnek

– írták.

A hatóság szerint a fő probléma a melatoninnal az, hogy pillanatnyilag nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű, magas szintű klinikai bizonyíték a mellékhatások elemzéséről, továbbá kevés a melatoninnal végzett hosszú távú vizsgálati adat, így nem állapítható meg olyan minimális mennyiség, amely mellett biztonsággal, mellékhatások nélkül rendszeresen fogyasztható lenne.

Emellett farmakokinetikai kölcsönhatások léphetnek fel a melatonin és az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek, hatóanyagok között, azaz bizonyos szerekkel együtt alkalmazva nem kívánt hatások is jelentkezhetnek. Emellett felerősítheti bizonyos altatók szedatív hatását is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×