eur:
389.41
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője beszél az egészségügyi dolgozóknak felajánlott méz átadásán, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport sajtótájékoztatóján Budapesten, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága udvarán 2020. május 6-án. A segitunkegymasnak.hu felhívására reagálva az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrármarketing Centrum 2000 kilogramm mézet ajánlott fel az egészségügyi dolgozók számára.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

37,2 fokos "lázzal követelnek" mentőhelikoptert, sokakat évről évre kell megmenteni - mondja Győrfi Pál

A mentősök sosem tudhatják előre, mi várja őket a helyszínen, ahová kihívják őket. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője többek között erről, és a mentők napi kihívásairól is beszélt.

A mentőket évi 1,25 milliós esethez riasztják Magyarországon, de nem mindegyik igényel azonnali, életmentő beavatkozást – árulta el Győrfi Pál a vg.hu-nak adott interjúban. Évről évre nő a feladataik száma, egyre többször riasztják őket, még ha csak néhány százalékkal is. Szerinte megérne egy tanulmányt, minként lehetséges az, hogy egy tízmilliónál kisebb lélekszámú országban a lakosság kilencedét-tizedét minden évben meg kell menteni.

Meglátása szerint a válasz több tényező együttállásában keresendő, legfőképpen a krónikus betegségben szenvedők magas számában, akiknél a szövődmények is kockázatot jelentenek. Ilyenek a szív- és érrendszeri betegek, légzőszervi, anyagcsere és daganatos betegségekkel küzdők, akiknek sokszor történik negatív változás az állapotában, ők a mentők "tipikus páciensei". Ott vannak továbbá a klasszikus mentőfeladatok is, mint a közúti balesetek, melyekben évente körülbelül 15 ezren sérülnek meg.

A másik fő ok szerinte a demográfiai helyzet, hiszen magas az idősek aránya, akiknek többször lehet szüksége segítségre. Harmadrészt a magas esetszámért a szociológiai körülmények és az egészségkultúra is felelőssé tehető,

sokan előbb veszik észre, ha valami gond van a kocsijukkal, mint saját magukkal

– fogalmazott.

Elmondása szerint naponta megtapasztalják a két végletet: előfordul, hogy 37,2-es hőemelkedés miatt ordítva követelik tőlük a mentőhelikoptert, mások infarktus vagy sztrók esetén sem tartják indokoltnak hívni a mentőket. A várakozás életveszélyes lehet, a beteg kicsúszhat abból az időből, amíg még segíteni lehet rajta.

Véleménye szerint jó kérdés az is, hogy vészhelyzetben tudják-e az emberek, hogyan kell segítséget hívni. Elmondta: a 112-es hívószám mellett az ÉletMentő App is egyre elterjedtebb, ami megkönnyíti a munkájukat. Emellett az elsősegélynyújtásban is sokat fejlődött a lakosság, és a sikeres újjáélesztések számát is sikerült megduplázni az elmúlt időszakban.

Győrfi Pál szerint mind közép-, mind hosszú távon a prevenció, illetve az egészségmegőrzés bizonyulhat hatékonynak az esetszámok csökkentésére. Szerinte jó, hogy Magyarországra is elértek a globális trendek,

például az egészséges étkezés, amely divattá vált, a dohányzás viszont ciki lett. A sport szintén trendi, ezen belül is a tömegsport, és egyre többen foglalkoznak a mentális egészségükkel is.

Tisztelettel adózott az OMSZ gépkocsivezetői előtt, akikkel szemben egyszerre két elvárás érvényesül: érjenek oda a lehető leggyorsabban a helyszínre, és közben ne okozzanak további balesetet. Ez sokszor nem egyszerű, főleg a forgalmas utakon. A közterületi újraélesztések száma évente meghaladja a hatezret, éppen ezért nem mindegy, mikor ér oda a segítség.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×