eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

A magyarokra nézve is komoly veszélyeket jelenthet a marihuána németországi legalizálása

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója azt mondta az InfoRádióban, az intézkedés nem vet véget a kábítószer feketepiaci kereskedelmének. Téglásy Kristóf szerint a schengeni egyezményben rögzített szabályokat könnyen ki lehet játszani és kontrollálhatatlan mennyiségben áramolhatnak be az itthon illegális szerek Magyarországra.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy augusztusban került a német kormány elé Karl Lauterbach egészségügyi miniszter indítványa, amely szerint 18 év felett rekreációs célokra kis mennyiségben engedélyezni lehetne az országban a kannabisz termesztését és fogyasztását. A törvénytervezet alapján megengedett lenne a marihuána egyes fajtáinak „személyes használatra” történő magántermesztése, ugyanakkor ez csak úgynevezett kannabiszklubokban történhetne, amelynek tagjai az előterjesztés szerint közösen termeszthetik, illetve adhatják át egymásnak a kendernövényt.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója a törvényjavaslat részleteit ismertetve közölte: a felnőttek naponta 25 grammos mennyiségig teljesen büntetlenül fogyaszthatnának marihuánát, míg havonta 50 gramm lenne a maximális mennyiség. Hozzátette: ha a Bundestag megszavazza a tervezetet, akkor legkésőbb 2024. január 1-jén léphet életbe a törvénymódosítás.

Téglásy Kristóf azt mondta az InfoRádióban, hogy a közhiedelemmel ellentétben a marihuána is drog és veszélyes az emberekre nézve. Ezt bizonyítja az az adat is, amely szerint

a rendszeres használók 15 százaléka fizikai függővé válik.

Mint fogalmazott, a kannabisz németországi legalizálása Magyarországra nézve is súlyos következményekkel járhat.

Rengeteg német turista érkezik ugyanis Magyarországra egész évben, és a schengeni egyezmény értelmében nincs határellenőrzés, ami nagyon nehézzé teszi a behozott dolgok tüzetes átvizsgálását. Sok kérdést felvet ez a helyzet, hiszen ha elfogadják a törvényjavaslatot, a marihuána termesztése és fogyasztása legális lesz Németországban, hazánkban viszont mindez tilos. Azt pedig egyszerűen lehetetlen nyomon követni vagy lefülelni, hogy egy német állampolgár mennyi kannabiszt hoz be Magyarországra és kiknek adja át.

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója szerint olyan mértékben áramlanak be illegális szerek Magyarországra, amit egyszerűen lehetetlen kontrollálni. Téglásy Kristóf kitért arra is, hogy bár a német törvénytervezet csak a nagykorúak számára tenné legálissá a kannabiszt, de az minden bizonnyal eljutna a különösen érzékeny 18 év alatti korosztályhoz is.

Figyelmeztetett, hogy a marihuána a 18 év alattiakra különösen veszélyes, mert amikor még nincs kifejlődve az agy, a szervezet, a tüdő vagy a szív, akkor

olyan hatásokat válthat ki a szer, melyeknek nagyon súlyos, káros következményei is lehetnek az egészséget illetően.

„Nagyon jól tudjuk, hogy alkoholt vagy cigarettát sem lehet vásárolni 18 év alatt, mégis látunk az utcán, fesztiválokon cigarettát szívó vagy sört ivó fiatalokat. Valószínűleg a marihuána is el fog jutni hozzájuk, ami fokozott veszélyt jelent” – mondta Téglásy Kristóf.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy téved az, aki azt gondolja, a legalizáció véget vetne a kábítószer feketepiaci kereskedelmének. A szakértő szerint korábbi nemzetközi példák is alátámasztják, hogy az ezzel kapcsolatos várakozások nem jöttek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×