eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

A kormány most döntött: jöhet a "legális" kannabisz Németországban

Nehéz fába – de inkább "fűbe" – vágta fejszéjét a német kormány, de mindenekelőtt az egészségügyi miniszter. A hárompárti koalíciós kabinet a nap folyamán jóváhagyta Karl Lauterbach arra vonatkozó indítványát, hogy rekreációs célokra és a egszigorúbban 18 év felett kis mennyiségben engedélyezék kannabisz, más néven marihuána termelését, illetve fogyasztását.

A törvény szerint kábítószerként nyilvántartott kannabisz kis mennyiségű legalizálása a miniszter régi szívügye. Karl Lauterbach első ízben még múlt ősszel állt elő javaslatával, amely a mostaninál jóval , megengedőbb volt. A tiltakozás már akkor olyan méretű volt, hogy az egészségügy kormányzati felelőse visszakozásra kényszerült. Azóta egyeztetett az Európai Unió illetékes hatóságaival is, és ezt követően állt elő finomított, illetve az eredetihez képes jóval szigorúbb javaslatával.

A miniszter tervét a kormányon belül mindenekelőtt a Zöldek Pártja és a liberális FDP támogatta.

A kormány jóváhagyása után a német drogpolitikát gyökeresen felforgató projekt megvitatásra, illetve jóváhagyásra a parlament két háza, a Bundestag és a Bundesrat elé kerül. Parlamenti áldás esetén 2023 végén, vagy 2024 elején léphet életbe, mindez attól függ, hogy a parlament mikor tűzi napirendre a vitát.

Lauterbach szerint a kannabisz kikerülne a kábítószertörvényből, amelyben a heroinnal és más kábítószerekkel együtt tiltott anyagként szerepel. Ennek megfelelően

a jövőben 18 éves kortól engedélyezni kell 25 gramm kannabisz birtoklását.

A tervezet magában foglalja, hogy ugyancsak engedélyezni kell a kannabisznövény egyes fajtáinak "személyes használatra" történő magántermesztését. Mindez ugyanakkor úgynevezett kannabiszklubokban történhet, amelynek tagjai a megfelelő növényt közösen termeszthetik, és egymásnak átadhatják.

A korábbi miniszteri elképzelés a közszolgálati televíziók szerint magában foglalta, hogy kannabiszt az előírt mennyiségben meghatározott üzletekben is lehetne árulni. Ez azonban kikerült a kormány elé benyújtott tervezetből. Eszerint a meghatározott kannabisznövényeket az említett klubokban "kollektív módon" és "nem kereskedelmi céllal" lehet termelni. Abból pedig csakis az egyesület tagjainak adható.

Minden klubnak ki kell dolgozni egy megfelelő egészség- és ifjúságvédelmi koncepciót, és ki kell jelölnie egy addiktológiai és prevenciós felelőst.

A tervezett szigorítások között szerepel az is, hogy a kannabisz iskolák, óvodák, játszóterek és sportpályák 200 méteres körzetében nem termeszthető.

Volker Wissing szabad demokrata közlekedési miniszter máris jelezte, hogy az engedélyezett mennyiség fogyasztásával kapcsolatban is egyértelmű szabályozást, illetve szigorú korlátozást szeretne a járművezetők számára. A Bild című lapnak nyilatkozva a miniszter jelezte, hogy

az alkoholra vonatkozó határértékekhez hasonló korlátozást kíván.

A tervezettel kapcsolatban rendkívül éles vita bontakozott ki a kannabisz korlátozott termelését és fogyasztását támogatók, illetve a legalizálást határozottan ellenzők, mindenekelőtt a konzervatív pártszövetség, a CDU és a CSU vezető képviselői között. Lauterbach, illetve a kormány azon a véleményen van, hogy a szigorú tilalmi politika "megbukott". Megítélésük szerint az emberek jelentős része különböző kábítószereket használ. Ebből kiindulva – mint vélekednek – biztonságosabb lenne "minőségileg megfelelő" terméket előállítani mérgező adalékanyag nélkül. Az érvek között szerepel az is, hogy

a szigorú szabályozással javítani lehet az egészségvédelmet, illetve fékezni lehet a feketepiacot és a szervezett kábítószer-bűnözést.

Az ellenzők ezzel szemben attól tartanak, hogy az engedélyezés esetén "elszabadul a pokol", aminek mindenekelőtt a fiatalok lehetnek áldozatai. A CDU/CSU mellett az ellenzők között vannak a különböző orvosi egyesületek a német orvosok, illetve gyermekorvosok szövetségétől, a pszichiátriai és pszichoterápiás társaságig. A leghatározottabban ellenzi a legalizálást a német rendőrök szakszervezete is.

Az egészségügyi miniszter már korábban jelezte, hogy a kormány jóváhagyása esetén sürgősen "tájékoztató kampányt" tervez a kannabiszhasználat kockázatairól. A legalizálás előtt szeretné felvilágosítani a lakosságot a kannabisz veszélyeiről ; hangoztatta a miniszter, aki elismerte, hogy leginkább a serdülő fiatalok "veszélyeztetettek".

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×