eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A woman prepares a wholesome breakfast of oats, fresh berries and milk in a zero waste kitchen.
Nyitókép: Getty Images/ Dougal Waters

Ételek, melyek mellé nem ajánlott tejet inni

Ha alapvetően nem vagyunk érzékenyek a tejre, akkor is érdemes odafigyelni, milyen ételt eszünk mellé.

A tej nagyon jó vitamin- és ásványi anyag forrás, minőségi fehérjét biztosít a szervezetünknek, és a csontjaink egészségének is jót tehet. Mindezek ellenére érdemes vele vigyáznunk, ugyanis ha bizonyos ételekhez mellett fogyasztjuk, az kifejezetten előnytelenül hatnak a testre – írja a glamour.hu.

Míg a tej hűsítő, addig a hal melegítő hatású. A kettő kombinálása egyensúlyhiányt okozhat, és kellemetlen kémiai változásokhoz vezethet a szervezetünkben. Emiatt nem szabad a kettőt együtt fogyasztani, ugyanis emésztési problémákat okozhat, és jelentősen gyengítheti az immunrendszert. Hasonló a helyzet a húsokkal is, de általában véve is elmondható:

két ilyen jelentős fehérjeforrást, mint a tej és a hal vagy a tej és a hús, sosem jó ötlet együtt fogyasztani.

Bár rendszeresen találkozhatunk a tejet és a banánt vegyítő kombinációkkal, a kettő együtt meglehetősen nehéz párosításnak számít, és hosszú ideig tart a megemésztésük. Bár két tápláló összetevőről van szó, nagy kihívás elé is állíthatják az emésztőrendszert, ezért érdemes különválasztani őket.

Bár a joghurt, a túró és a sajt tejtermék, erjesztett élelmiszereknek számítanak, tejjel kombinálva árthatnak az emésztésünknek azáltal, hogy növelik a fertőzések és a bélproblémák megjelenésének kockázatát. Így például ha egy finom sajtos szendvicset, túrókrémet vagy egy joghurtot fogyasztunk reggelire vagy uzsonnára, nem érdemes tejet inni.

A citrusféléket és a különféle savas ételeket – például a savanyú gyümölcsöket – nem javasolt tejjel együtt fogyasztani. A tej emésztése ugyanis általában hosszabb ideig tart, és savanyú vagy savas ételekkel kombinálva

gyomorégéshez vezethet vagy gázképződést okozhat a szervezetben.

Sokan tudják, hogy egy csésze finom kávé után nem jó ötlet görögdinnyét vagy sárgadinnyét ennünk, és hasonló a helyzet a tejjel is. Magas víztartalmuknak köszönhetően ugyanis vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkeznek, a tej pedig hajlamos hashajtóként hatni. Együttesen emésztési problémákat okozhatnak, ráadásul mérgező anyagok is felhalmozódhatnak miattuk a szervezetedben, ami hányáshoz vagy hasmenéshez vezethet.

A retek egészséges zöldség, és általában nem okoz komolyabb mellékhatást, a tejjel együtt viszont egyáltalán nem működnek jól, mivel megzavarhatják az emésztést. Így például ha egy retket tartalmazó salátát fogyasztunk vagy a szendvicsbe teszünk belőle, akkor semmiképpen nem érdemes előtte vagy utána tejet fogyasztani.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×