eur:
391.71
usd:
372.56
bux:
55910.46
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
Easter eggs hanging on a tree in a garden at home
Nyitókép: Getty Images/ Iuliia Bondar

A népi tapasztalat alapján hosszú, meleg nyárra számíthatunk

A magyar néphit szerint a tavaszi napéjegyenlőség idején, március 20-án, a Gergely nap után érkező Sándor, József és Benedek felelős a melegért.

"Egyelőre úgy tűnik, valóban zsákban hozza a meleget Sándor, József és Benedek" – állapította meg Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató. A népi hiedelem szerint ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha pedig nem, akkor hosszú, lucskos őszre kell felkészülni.

Sándor a tavasz kapunyitója, az első meleget hozó nap. Az igazi természeti tavasz pedig József napján köszönt be. "József napján kezdték el a szántást, ilyenkor fogadták a fecskéket" – mondta a néprajzkutató. Ezen a napon szokták a méheket is kiengedni: Csongrád megyében a gazda a következő szavakkal engedte ki a méheket: "Atya, Fiú, Szentlélek, Isten nevében induljatok, rakodjatok, minden mézet behordjatok!"

Azt is mondták, hogy amilyen idő van József napon, olyan lesz Péter-Pál napján, és a szénahordáskor is.

A mai fülnek különös, hogy József napjától jártak a gyerekek mezítláb.

Benedek napja a bencés rendet alapító Szent Benedek, Európa védőszentjének ünnepe. A bukovinai székelyek szerint ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár – sorolta a március 21-hez kapcsolódó hiedelmeket Tátrai Zsuzsanna.

"Ilyenkor fokhagymát szenteltek, amelynek aztán gyógyító erőt tulajdonítottak. Szeged környékén pedig az ilyenkor duggatott hagymát Bertalan napján, augusztus 24-én szedték fel. A háztetőre rakták, hogy hét nap érje a napsugár, és hét éjszaka a harmat. Ennek főzetével a tífuszos betegek fejét és a hasát mosogatták" – mondta .

A hiedelmek szerint Benedek feladata az volt, hogy kieresztette a zsákból a szárnyas bogarakat, és ehhez a naphoz kötődik az a népi megfigyelés is, miszerint a magában szálló szarka rossz időt jelez a határban. Ha viszont párban repül, hamar megjön a nap fénye, ereje. Tátrai Zsuzsanna szerint az eddigi jelek arra mutatnak, hogy hosszú, meleg nyárra számíthatunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Nagy ütés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Nagy ütés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Továbbra is negatív hangulat jellemzi a nemzetközi részvénypiacokat, az USA-ban főleg a Fed üzenetei aggasztják a befektetőket, hiszen ezek alapján még jó ideig velünk maradhatnak a magas kamatok, ami nyomás alá helyezi a tőzsdéket. A gyengeség a globális piacokra is jellemző, bár Ázsiában ma reggel vegyes mozgások látszottak, elsősorban a kínai tőzsdék pattantak vissza a pozitív a vártnál jobb ipari adatok megjelenése után, Európában pedig a délelőtti órákban elindult egy kisebb felpattanás. Mindeközben az amerikai tőzsdék is próbálnak magukra találni, szintén kisebb pozitív elmozdulások látszanak a vezető indexeken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×