eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Easter eggs hanging on a tree in a garden at home
Nyitókép: Getty Images/ Iuliia Bondar

A népi tapasztalat alapján hosszú, meleg nyárra számíthatunk

A magyar néphit szerint a tavaszi napéjegyenlőség idején, március 20-án, a Gergely nap után érkező Sándor, József és Benedek felelős a melegért.

"Egyelőre úgy tűnik, valóban zsákban hozza a meleget Sándor, József és Benedek" – állapította meg Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató. A népi hiedelem szerint ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha pedig nem, akkor hosszú, lucskos őszre kell felkészülni.

Sándor a tavasz kapunyitója, az első meleget hozó nap. Az igazi természeti tavasz pedig József napján köszönt be. "József napján kezdték el a szántást, ilyenkor fogadták a fecskéket" – mondta a néprajzkutató. Ezen a napon szokták a méheket is kiengedni: Csongrád megyében a gazda a következő szavakkal engedte ki a méheket: "Atya, Fiú, Szentlélek, Isten nevében induljatok, rakodjatok, minden mézet behordjatok!"

Azt is mondták, hogy amilyen idő van József napon, olyan lesz Péter-Pál napján, és a szénahordáskor is.

A mai fülnek különös, hogy József napjától jártak a gyerekek mezítláb.

Benedek napja a bencés rendet alapító Szent Benedek, Európa védőszentjének ünnepe. A bukovinai székelyek szerint ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár – sorolta a március 21-hez kapcsolódó hiedelmeket Tátrai Zsuzsanna.

"Ilyenkor fokhagymát szenteltek, amelynek aztán gyógyító erőt tulajdonítottak. Szeged környékén pedig az ilyenkor duggatott hagymát Bertalan napján, augusztus 24-én szedték fel. A háztetőre rakták, hogy hét nap érje a napsugár, és hét éjszaka a harmat. Ennek főzetével a tífuszos betegek fejét és a hasát mosogatták" – mondta .

A hiedelmek szerint Benedek feladata az volt, hogy kieresztette a zsákból a szárnyas bogarakat, és ehhez a naphoz kötődik az a népi megfigyelés is, miszerint a magában szálló szarka rossz időt jelez a határban. Ha viszont párban repül, hamar megjön a nap fénye, ereje. Tátrai Zsuzsanna szerint az eddigi jelek arra mutatnak, hogy hosszú, meleg nyárra számíthatunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×