eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Így védhetők a háziállatok a petárdák, tűzijátékok zajától

A háziállatok védelmére hívja fel a figyelmet a szilveszteri petárdázás idején az Orpheus Állatvédő Egyesület

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a szilveszteri petárdázások következtében kellemetlen szituációk keletkezzenek - közölte az egyesület.

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Házi kedvenceiket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyék ki. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni. Van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő - idézi a közlemény Seres Zoltánt, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát.

Ezért az egyesület arra kéri a háziállatok tulajdonosait, hogy a kutyában lévő, kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, mivel ha valaki megtalálja az állatot, a gazda gyorsabban elérhető.

Szintén érdemes a kutyákra, macskákra a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni,

hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost. A baj megelőzése érdekében péntek és hétfő között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) érdemes a kutyákat sétáltatni - írja a közlemény.

A közlemény kitér arra, hogy a háziállatoknak az otthonokban érdemes közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart biztosítani. Félősebb állatok számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni a petárdázások idejére.

Csak a fele kerül elő

Évente átlagosan 800-1000 kutyát jelentenek nálunk, de Magyarországon az ilyenkor eltűnő kutyák valós száma több ezer is lehet, és közülük csak kicsivel több, mint a felük kerül vissza a gazdájához - ezt már Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője mondta a Blikknek. Ők szintén tartanak ügyeletet a következő napokban.

A wmn.hu-n gyakorlati, "felkészülési" tanácsokat is ad egy szakértő. Szerinte a legfontosabb, hogy "vidd ki a kutyádat 31-én sétálni. Minimum két óra intenzív menetelést javaslok, lehetőleg sok kutyával, sok játékkal, hogy a kutya minél jobban kifáradjon. A négyórás séta még jobb!".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×