Időről-időre újabb étkezési trendek jönnek divatba, és olyan alapanyagokat tartunk egészségtudatosnak, mint a kézműves, bio, reform vagy mindenmentes – írja a Semmelweis.hu. Utóbbinak a nevében is benne rejlik az ellentmondásossága.
"Sok a félreértés a reform táplálkozással kapcsolatban, beszűkíti a választásainkat, pedig az ünnepek alatt különösen fontos lenne, hogy megéljük az asztal körüli hagyományokat és gazdagítsuk az étrendünket, ne pedig elvegyünk belőle" – magyarázza Szabó Adrienn, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa.
Szerinte a magyar konyhával nem feltétlenül az a baj, hogy sok húst fogyasztunk, hanem hogy
legtöbbször sertéshússal és zsírral főzünk, kevés zöldséget és gyümölcsöt használunk és egysíkúan készítjük a köreteket.
Szerinte a magyar konyhában a hagyma és a pirospaprika bátran használható kevés zsiradékon elkészítve. A zöldfűszerek változatosabb alkalmazása is javasolt, mert intenzív használatuk mellett kevesebb sózásra van szükség, és a szervezet antioxidáns folyamatait támogatják.
A glutén egy egyszerű fehérje, és csak gluténérzékenység esetén okoz problémákat. Az egészséges emberek számára a glutén-és laktózmentes ételek fogyasztása szükségtelen. Ha viszont valaki puffadást tapasztal kenyérfélék fogyasztása után, érdemes kivizsgáltatni, hogy fennáll-e ez az autoimmun betegség. Gondolhatunk arra is, hogy a panaszokat a gyors-kelesztett pékáru okozza, vagy az egyoldalú étkezés. A tej sem okoz gyulladást, ugyanakkor tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelynek fogyasztása, bizonyos mennyiségben, szinte minden korosztály számára javasolható.
Az a feltételezés viszont téves, hogy az úgynevezett mentes alapanyagok kalóriamentesek vagy energiaszegények.
Inkább javasolt az édességfogyasztáson csökkenteni, mint újabb és újabb cukor-alternatívákat keresni – javasolja a dietetikus, hozzátéve: az olajos magvakból készült liszt kalóriatartalma még sokkal magasabb is lehet, mint a búzaliszté.
Az ünnepek alatt gyakrabban előforduló túlevések – vagy ha igazán megértőek vagyunk: önfeledt, közös étkezések – ellensúlyozására sokan megpróbálják az alapanyagokat "egészségesebbre" cserélni. A dietetikus szerint csak azért, hogy az ünnepi nagy evések miatt kompenzáljunk, fölösleges az eredeti hozzávalókat lecserélni, mert a különbség elenyésző. Sokkal fontosabb viszont, hogy változatosan étkezzünk az ünnepek alatt, amihez tippeket is megosztottak:
- Hús, krumpli vagy bejgli mellé tehetünk az ünnepi asztalra például almát, körtét, mogyorót vagy zöldség chips-et, ami a hosszú étkezések és beszélgetések alatt biztosan elfogy.
- A pörkölt mellé együnk savanyúságot, vagy adjunk hozzá hüvelyeseket, mint bab, lencse vagy csicseriborsó.
- Köretek között szerepeljen zöldséggel gazdagított változat is: saláta, rizibizi.
- Minél kevesebb feldolgozott, füstölt hústerméket (szalámit, kolbászt, virslit) együnk, mert a füstben káros anyagok vannak, valamint ezekben gyakran sok a telített zsír és sósak.
- Tejtermékből, ha lehetőségünk van, kistermelőit válasszunk a nagyüzemivel szemben.
- Szezonalitás: narancs helyett együnk birsalmát sütőben sütve például, mert kisebb az ökológiai lábnyoma.
- Tervezzünk maradékmentő recepteket: például a megmaradt süteményből túró hozzáadásával pohárkrémet készíthetünk.