eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Dietetikus: az ünnepi túlevést nem célszerű "mindenmentes" ételekkel kompenzálni

Szabó Adrienn szerint nem kizárt, hogy a mentes ételekkel még több kalóriát viszünk be, mintha a hagyományos élelmiszereket fogyasztanánk.

Időről-időre újabb étkezési trendek jönnek divatba, és olyan alapanyagokat tartunk egészségtudatosnak, mint a kézműves, bio, reform vagy mindenmentes – írja a Semmelweis.hu. Utóbbinak a nevében is benne rejlik az ellentmondásossága.

"Sok a félreértés a reform táplálkozással kapcsolatban, beszűkíti a választásainkat, pedig az ünnepek alatt különösen fontos lenne, hogy megéljük az asztal körüli hagyományokat és gazdagítsuk az étrendünket, ne pedig elvegyünk belőle" – magyarázza Szabó Adrienn, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa.

Szerinte a magyar konyhával nem feltétlenül az a baj, hogy sok húst fogyasztunk, hanem hogy

legtöbbször sertéshússal és zsírral főzünk, kevés zöldséget és gyümölcsöt használunk és egysíkúan készítjük a köreteket.

Szerinte a magyar konyhában a hagyma és a pirospaprika bátran használható kevés zsiradékon elkészítve. A zöldfűszerek változatosabb alkalmazása is javasolt, mert intenzív használatuk mellett kevesebb sózásra van szükség, és a szervezet antioxidáns folyamatait támogatják.

A glutén egy egyszerű fehérje, és csak gluténérzékenység esetén okoz problémákat. Az egészséges emberek számára a glutén-és laktózmentes ételek fogyasztása szükségtelen. Ha viszont valaki puffadást tapasztal kenyérfélék fogyasztása után, érdemes kivizsgáltatni, hogy fennáll-e ez az autoimmun betegség. Gondolhatunk arra is, hogy a panaszokat a gyors-kelesztett pékáru okozza, vagy az egyoldalú étkezés. A tej sem okoz gyulladást, ugyanakkor tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelynek fogyasztása, bizonyos mennyiségben, szinte minden korosztály számára javasolható.

Az a feltételezés viszont téves, hogy az úgynevezett mentes alapanyagok kalóriamentesek vagy energiaszegények.

Inkább javasolt az édességfogyasztáson csökkenteni, mint újabb és újabb cukor-alternatívákat keresni – javasolja a dietetikus, hozzátéve: az olajos magvakból készült liszt kalóriatartalma még sokkal magasabb is lehet, mint a búzaliszté.

Az ünnepek alatt gyakrabban előforduló túlevések – vagy ha igazán megértőek vagyunk: önfeledt, közös étkezések – ellensúlyozására sokan megpróbálják az alapanyagokat "egészségesebbre" cserélni. A dietetikus szerint csak azért, hogy az ünnepi nagy evések miatt kompenzáljunk, fölösleges az eredeti hozzávalókat lecserélni, mert a különbség elenyésző. Sokkal fontosabb viszont, hogy változatosan étkezzünk az ünnepek alatt, amihez tippeket is megosztottak:

  • Hús, krumpli vagy bejgli mellé tehetünk az ünnepi asztalra például almát, körtét, mogyorót vagy zöldség chips-et, ami a hosszú étkezések és beszélgetések alatt biztosan elfogy.
  • A pörkölt mellé együnk savanyúságot, vagy adjunk hozzá hüvelyeseket, mint bab, lencse vagy csicseriborsó.
  • Köretek között szerepeljen zöldséggel gazdagított változat is: saláta, rizibizi.
  • Minél kevesebb feldolgozott, füstölt hústerméket (szalámit, kolbászt, virslit) együnk, mert a füstben káros anyagok vannak, valamint ezekben gyakran sok a telített zsír és sósak.
  • Tejtermékből, ha lehetőségünk van, kistermelőit válasszunk a nagyüzemivel szemben.
  • Szezonalitás: narancs helyett együnk birsalmát sütőben sütve például, mert kisebb az ökológiai lábnyoma.
  • Tervezzünk maradékmentő recepteket: például a megmaradt süteményből túró hozzáadásával pohárkrémet készíthetünk.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×