eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Badacsony (b) a Somoshegyi kilátóból fotózva a balatonberényi építmény avatásának napján, 2022. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Új kilátó a Balaton mellett - képek

Átadták a Somoshegyi kilátót Balatonberényben. A 76-os főút mentén álló négyemeletes, 16 méter magas fa építményről a Balaton látképe tárul a látogatók elé a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

Fehér István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Somoshegyi kilátó Magyarország egyik legszebb kilátópontja, amely a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG alkotta konzorcium beruházásában a Somogy bejárható varázsa elnevezésű projektben, 65,5 millió forintból épült fel.

Az összefüggő turisztikai élményeket nyújtó, Somogy idegenforgalmi vonzerejének növelését célzó, 213 millió forintos beruházás-együttes további eleme Kaposváron a Deseda tónál az arborétumba vezető faszerkezetű híd felújítása, Kerekiben pihenőterasz és látogatójárda építése. A SEFAG Zrt. korábban azt közölte, hogy ugyancsak a projektnek köszönhetően érik el, hogy a dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővára, az országos műemlékvédelem alatt álló, 700 éves Fehérkő vára biztonságosan megközelíthető legyen.

Balatonberény, 2022. június 14.
A Somoshegyi kilátó Balatonberényben az avatás napján, 2022. június 14-én.
MTI/Varga György
A Somoshegyi kilátó Balatonberényben az avatás napján, 2022. június 14-én. MTI/Varga György
Balatonberény, 2022. június 14.
A Somoshegyi kilátó Balatonberényben az avatás napján, 2022. június 14-én.
MTI/Varga György
A Somoshegyi kilátó Balatonberényben az avatás napján, 2022. június 14-én. MTI/Varga György

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a kilátóról személve más arcát mutatja a táj, és ez az új perspektíva szimbolikus az erdők kezelésében is.

Az államtitkár figyelmeztetett rá, ha a klímaváltozás miatt leromlik az erdők minősége, vagy eltűnnek egyes területeken, akkor veszélybe kerülnek a legalapvetőbb életfeltételek. Felhívta a figyelmet az erdők rekreációs, egészségvédelmi szerepére, és kitért arra is, hogy minden korábbinál nagyobb szükség van az erdei faanyag hasznosítására. Az ugyanis megújítható módon állítható elő, és az energiahordozók szűkülő piacán mint alternatív alapanyag, külső hatástól függetlenül, kiszámíthatóan áll rendelkezésre - mondta.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×