eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A veszélyes kihívások ellen tesz lépéseket a TikTok

A fiatalok több mint húsz százaléka vett már részt internetes kihívásban a platform kutatásának adatai szerint.

A veszélyes kihívásokat ugyanakkor csak a fiatalok két százaléka próbálja ki, a legveszélyesebbeket pedig minden háromszázadik. A felmérés általánosságban vonatkozik a tinédzserek internethasználati szokásaira, nem egyetlen platformra vonatkozva.

A veszélyes kihívásokkal kapcsolatosan egyre többen fogalmazzák meg aggodalmukat: némelyikük komoly sérülést is okozhat a BBC cikke szerint.

Veszélyes kihívások

Ilyen volt például a TikTokon tavaly terjedő koponyatörő-kihívás: ebben két fiatal állt a kihívást vállaló két oldaláról, majd,

amikor az felugrott, alulról rúgták ki alóla lábát.

Sok esetben sérüléshez is vezetett a veszélyes mutatvány, amelyről videofelvételeket töltöttek fel a platformra.

Idén a tejesdoboz-kihívás okozott problémákat: ebben tej tárolására használatos műanyag rekeszekből építettek lépcsőszerű tornyot a fiatalok, majd nekiálltak felgyalogolni azon, míg a tákolmány össze nem dőlt alattuk.

Hashtageken keresztül figyelnek

A TikTok megbízásából készült független jelentés az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztráliában, Olaszországban, Brazíliában, Mexikóban, Indonéziában, Vietnámban és Argentínában tanárok, szülők és 5400 13-19 éves fiatal körében végzett felmérésen alapul.

Az eredményeket megismerve a TikTok azt vállalta, hogy felületén a jövőben jobban figyel majd az efféle veszélyes mutatványokra. Ha egy hashtag iránti érdeklődés hirtelen megugrik, megvizsgálják azt, hogy milyen tartalmakhoz köthető az ominózus hashtag.

A veszélyes cselekedetetek népszerűsítő vagy dicsérő tartalmakat el fogják távolítani.

A kutatásban részt vevő szakértők szerint a tinédzserkor egyébként is összeköthető a kockázatvállalás szintjének megnövekedésével.

A hoaxok ideje is lejár a platformon

Arra is kíváncsiak voltak, az öngyilkosságra vagy önbántalmazásra buzdító hoaxokkal mi a helyzet. Ilyen a Momo-jelenség, amelyben egy furcsa, ijesztő karakter próbálta rávenni a gyerekeket hasonló tettekre. Szakértők szerint hoaxról volt szó, amikor az kezdett el terjedni az interneten, hogy Momo hatására a gyermekek tényleges önbántalmazásba kezdenek.

Azok közül, akik találkoztak momós tartalommal, 31 százalék nyilatkozott úgy, hogy az negatív hatást gyakorolt rájuk, 63 százalék szerint pedig ez a tartalom károsan befolyásolta mentális egészségét.

A TikTok dolgozik egy új, a kihívásokkal és átverésekkel foglalkozó erőforrás kifejlesztésén , és szakértői tanácsot kért a figyelmeztető címkék javításához, amelyek azok számára jelennek meg, akik a TikTokno keresnek rá káros kihívásokkal vagy átverésekkel kapcsolatos tartalmakra. A Momóhoz hasonló haxok kapcsán arról is döntöttek, hogy nem csak a hasonló tartalmakat, hanem az azokra figyelmeztető tartalmakat is eltávolítják, mivel ezek növelik annak érzetét az olvasóban, hogy létező valós jelenségről van szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×