eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa a Mátraverebély-Szentkúton újonnan felfedezett barlangban 2021. november 24-én. A legalább száz éve felhagyott kőbánya falából nyíló természetes eredetű üreg 9 méter hosszú és 1,5-2,0 méter magas.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Új képek a titokzatos barlangról

Eddig nem ismert barlangot fedeztek fel Mátraverebély-Szentkúton.

A Novohrad-Nógrád Geopark geológusai a nemzeti kegyhelyen található bazilikától mintegy 500 méterre, egy elhagyott kőbányában találták meg a barlangot. A természetes eredetű üreg 9 méter hosszú és 1,5-2 méter magas.

Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa kollégájával, Gaál Lajossal ismerte fel a képződményt.

"Egy megközelítőleg 15 millió éves völgynek a hajlata ismerhető fel a kőbánya alatt, amelyben egykoron patak folyt. Ebbe ömlött bele a körülbelül 1 200 Celsius-fok hőmérsékletű andezitláva abból a vulkánból, amely a Mátra és a Cserhát hegyeit is alakította. A forró kőzet a vízzel való érintkezésekor nagy mennyiségű gőzt szabadított fel, amely felfújta az andezitet és így keletkezett ez a hólyagüreg. Az 1900-as évek elején nyithatták ki a bányászok ezt az üreget, éppen emiatt a járatban nincs esély régészeti vagy őslénytani leletek felbukkanására" - mondta a barlangról Prakfalvi Péter.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×