eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Digital transformation concept. Binary code. Programming. Quantum computer.
Nyitókép: metamorworks/Getty Images

Közelebb került az áttöréshez a számítástechnika világa

Elérhető közelségbe került a kvantumfölény.

Az IBM arról számolt be hétfőn, hogy meg tudta duplázni a kvantumprocesszorokban található qubitek számát, és ezzel elérhető közelségbe került az úgynevezett kvantumfölény megvalósítása. Ha ezt sikerülne elérni, akkor meg lehetne haladni a számítástechnika jelenleg elképzelhető teljesítményének határai - írta a Protocol beszámolója alapján a Portfolio.

A kvantumfölény a hagyományos számítástechnika teljesítményhatárainak meghaladását jelenti. A nagy rivális, a Google egyszer már, 2019-ben, bejelentette, hogy elérte a kvantumfölényt, de végül azt a lépést nem tekintették ilyen eredménynek. Ez akkor teljesül majd, ha a kvantumszámítógép megold egy olyan problémát, amire egy hagyományos számítógép képtelen lenne.

Az IBM Eagle-nek nevezte azt az új kvantumprocesszort, ami már 127 qubittel rendelkezik. Ez tehát azt jelenti, hogy sikerült megduplázni a kvantumszámítógépekben található qubitek számát. Ilyen gépeket eddig csak a Google, a Honeywell és kínai kutatók építettek.

  • A qubit egy mértékegység, ami a kvantum számítógépek méretét mutatja.
  • Kvantuminformációt tartalmaz, amely egyszerre vehet fel 1 és 0 értéket. Ezt a helyzetet szuperpozíciónak hívjuk, a hagyományos processzorok erre nem képesek, azok bitjei kizárólag 1 vagy 0 értéket vehetnek fel.
  • Minden egyes új qubit hozzáadásával a kétszeresére nő a kvantumprocesszorok teljesítménye.

Az IBM egy olyan tervezési folyamatot hozott létre, aminek során a különböző komponenseknek külön rétegeket építenek. A többrétegű modellel a mérnökök komoly eredményeket érhetnek majd el a feldolgozási sebesség növelése terén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×