eur:
395.55
usd:
364.81
bux:
65532.38
2024. március 19. kedd Bánk, József
Hosszú expozíciós idővel, számítógépes programmal több felvételből összeállított felvételen villámlások Nagykanizsánál 2021. július 30-án.
Nyitókép: Hosszú expozíciós idővel, számítógépes programmal több felvételből összeállított felvételen villámlások Nagykanizsánál 2021. július 30-án. MTI/Varga György

Durva éjszakánk lesz és vasárnap is kemény időjárásra számíthatunk

Országszerte zivatarok miatt, de többfelé még a kánikula miatt is figyelmeztetnek.

Zivatarveszély miatt az egész országra első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett még a hőség miatt is adtak ki első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetéseket.

Azt írták: a vasárnapra virradó éjszaka is várhatók zivatarok, elsősorban az északnyugati, északi tájakon, kisebb eséllyel az Alföldön is, majd a reggeli órákra fokozatosan megnyugszik a légkör. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás, rövid idő alatt lehulló 20-40 milliméternyi csapadék, viharos, 60-80 kilométer/órás széllökés és jégeső is kísérheti.

Vasárnap a délutáni óráktól ismét aktívvá válik a légkör. Az ország bármely pontján kialakulhat, vagy átvonulhat zivatar, legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység tágabb környezetében. Itt, illetve az északnyugati területeken heves kísérőjelenségek is várhatók: szélvihar, 60-90 kilométer/órás néhol ezt meghaladó lökésekkel, jégeső, akár 2-4 centiméteres jégdarabokkal, és felhőszakadás, amelynek során 20-40 milliméternyi eső is eshet. A késő esti órákra várhatóan fokozatosan megnyugszik a légkör.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Többfelé a zivataroktól függetlenül is megerősödhet a szél. Ezért Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére az erős szél veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kiemelték, hogy vasárnap az Alföldön továbbra is 27-29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Ezért ismét a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki Békés és Csongrád-Csanád megyére. Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Fejér, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt vasárnapra.

Az országos előrejelzés szerint vasárnap a minimumok 13 és 22, a maximumok 30 és 38 fok között alakulnak.

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológiai Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

A tartós hőség miatt Müller Cecília hétfőn déltől eredetileg péntek éjfélig rendelte el harmadfokú intézkedését, a hőségriadót az ország egész területére, de azt pénteken vasárnap éjfélig meghosszabbította.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×