eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Törvényt hoztak a közösségi oldalas fotók torzításai ellen Norvégiában

Ezentúl jelölni kell, ha egy fotót retusáltak. Van azonban némi gond a szabályozással.

A norvég Gyermek- és Családügyi Minisztérium nemrég elfogadott törvénymódosítása szerint, egy közzétett fotón a test méretét, alakját vagy a bőrszínt megváltoztató beavatkozásokat a minisztérium által meghatározott jelöléssel kell ellátni. Nemcsak azokra a módosításokra vonatkozik az előírás, amikor az ajkak, a derékvonalak és az izmok méretének, vonalának megváltoztatását eredményezik, hanem azokra is, amikor a fotó készítésekor szűrőket alkalmaztak.

A törvény megsértőire megemelt bírságok várnak, szélsőséges esetben pedig börtönbüntetést is kiszabhatnának – írta a Vice alapján a marketingmorzsak.hu.

A Vice írása szerint a cél az, hogy jobban kiderüljön a közösségi médiában megjelenő fotók és a valóság közti különbség, amellyel szeretnék elejét venni, hogy a fiataloknak testképzavaraik legyenek e képeket nézegetve.

A szabályozást azonban már csak azért is nagyon nehéz lesz ezt betartatni, mert nagyon nehéz igazolni az apróbb változtatásokat, és az sem egyértelmű, hogy a játék a fényekkel vagy a szaturációval a törvény megszegésének számít-e. Ráadásul mivel a törvény csak a norvég influenszerekre vonatkozik, így a felhasználók továbbra is nézegethetik külföldi influenszerek retusált fotóit és hirdetéseit.

Mindemellett sok influenszer támogatja a döntést, az ugyanis szerintük segíthet véget vetni az olyan képek térhódításának, amelyek fizikailag képtelenségnek számító emberi testeket, arcokat ábrázolnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×