eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Halálos veszély a TikTokon: csak a szülő léphet közbe

A szülő felelőssége, hogy felismerje gyerekekre a közösségi felületeken leselkedő veszélyeket – mondta Bereczki Enikő generációs és ifjúsági szakértő.

Három hete temették el azt a tízéves olasz kislányt, aki egy TikTok-kihívás áldozatává vált. A kihívás lényege az volt, hogy addig fojtogassa magát, amíg eszméletét nem veszíti, így következett be a végzetes baleset.

"A fiatalok nem tudják mindig megfelelően felmérni a veszélyeket, ugyanakkor ma már szinte bármilyen tartalmat elérhetnek az interneten keresztül. Ezért különösen fontos, hogy a szülők is felismerjék a kockázatokat” – mondta a hirado.hu-nak Bereczki Enikő generációs és ifjúsági szakértő.

Sokszor a megfelelési kényszer viszi rá a fiatalokat, hogy bevállaljanak egészségre káros, esetenként halálos kihívást. A koronavírus ideje alatt ráadásul iskolai szakkörök, edzések sincsenek, így az online tér veszi át a közösségi tevékenységek helyét. Bereczki Enikő azt is elárulta, hogy sokszor egy osztálybeli klikkbe próbálnak bekerülni, vagy idegenekkel próbálnak barátkozni, aminek a feltételeként teljesítik az adott kihívást.

A szakértő szerint igazán a szerető szülő tud segíteni a gyermeknek. Elsősorban érdemes lefektetni a szabályokat még az elektronikai eszközök és a közösségi média használata előtt. Elhagyhatatlan a kommunikáció is, de léteznek technológiák, amelyek segíthetnek a korlátok felállításában. Ilyenek például a különféle gyerekzárak, mint a TikTok családi biztonsági módja vagy a szolgáltatók által nyújtott szülői felügyelet, ahol a szülő letilthatja a nemkívánatos oldalakat a gyerek számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×