eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Rendőrök és helyiek a dél-spanyolországi Almonaster la Real településen és környékén pusztító erdőtűz helyszínén 2020. augusztus 27-én. A környékről mintegy 200 embert kellett evakuálni.
Nyitókép: A dél-spanyolországi Almonaster la Real településen és környékén pusztító erdőtűz 2020. augusztus végén. MTI/EPA/EFE/Raul Caro

Elképesztően befűtöttek az emberiségnek az idén

Megdőlhetett a Földön a melegrekord és rekordmennyiségű jég olvadt el Grönlandon, miközben Kaliforniában ismét bozóttüzek pusztítanak.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának friss adatai szerint világszerte a harmadik legmelegebb július volt az idei. Az amerikai Új-Mexikó és Texas államokban rekordhőmérsékletet mértek az elmúlt hónapban. A Közel-Keletet ugyancsak rekordhőség sújtotta: Bahreinben az elmúlt 120 év legmelegebb júliusát mérték. Az adatok szerint a Csendes-óceán északkeleti részének egyes területein a vízfelszín feletti hőmérséklet csaknem 5 Celsius-fokkal haladta meg a 40 éves átlagot.

Augusztusról még nincsenek hivatalos eredmények, de a Kalifornia és Nevada határán fekvő Death Valley Nemzeti Parkban

54,4 Celsius-fokot mértek augusztus 16-án. Ha igazolják, akkor az lehet a legforróbb levegőhőmérséklet a Földön.

Bár 1913. július 10-én ugyan ezen a helyen 56,6 fokot mértek, de az olvasás pontosságát a szakértők már régóta vitatják.

Death Valley Nemzeti Park, 2020. augusztus 18.
Fényképezkedő házaspár a szélsőségesen magas hőmérsékletre figyelmeztető táblával az előtérben a Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Park területén fekvő Badwater-medencében 2020. augusztus 17-én. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat az előző napon rekordmagasságú, 54,4 Celsius-fokos hőmérsékletet mért a területen.
MTI/AP/John Locher
Fényképezkedő házaspár a szélsőségesen magas hőmérsékletre figyelmeztető táblával az előtérben a Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Park területén fekvő Badwater-medencében. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat az előző napon rekordmagasságú, 54,4 Celsius-fokos hőmérsékletet mért a területen. MTI/AP/John Locher

Több kutatás látott napvilágot az elmúlt hetekben a melegedő éghajlat okozta rekord szintű jégolvadásról is. A Leeds-i és az Edinburgh-i egyetemeken, valamint a londoni University College-ban dolgozó brit tudósok a sarkvidékekről, a gleccserekről és a hegyekről készült globális műholdképek felvételeit elemezték, kutatásuk azt állapította meg, hogy

28 billió tonna jég olvadt el a Földön 1994 óta.

A jégolvadás miatt a tengerszint az évszázad vége előtt akár 1 métert is emelkedhet. Ez az előrejelzés megegyezik az IPCC, vagyis az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legrosszabb forgatókönyvével.

A Nature folyóiratban július végén jelent meg az az elemzés, amely szerint a tengerszint növekedéséből következő áradások 14 ezer milliárd dolláros kárt fognak okozni 2100-ig, ami megfelel a világ GDP-jének ötödével. A tengerszint-növekedés az évszázad végére egymillió négyzetkilométernyi partszakaszt érint majd, ez akkora, mint Franciaország területének kétszerese. Sűrűn lakott övezetekről van szó, így

300 millió ember közvetlenül érint majd a tengerszint-emelkedés.

A Nature Communications Earth & Environment folyóiratban a napokban közzétett tanulmány szintén a műholdas felvételekre hagyatkozott, és megállapította, hogy tavaly minden eddigi rekordot megdöntve, 586 milliárd tonnányi jég olvadt el Grönlandon. A tavaly elolvadt jégmennyiségből több mint 532 billió liter víz keletkezett. Ez a víz mennyiség elég lenne arra, hogy 1,25 méter magasan beborítsa Kaliforniát.

Napa megye, 2020. augusztus 22.
Erdőtűz lángjait figyeli egy tűzoltó a kaliforniai Napa megyében 2020. augusztus 21-én. A Kaliforniában pusztító bozóttüzek miatt mintegy 120 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, hatan életüket vesztették.
MTI/FR34727 AP/Noah Berger
Erdőtűz lángjait figyeli egy tűzoltó a kaliforniai Napa megyében. MTI/FR34727 AP/Noah Berger

Csakhogy valójában Kalifornia hetek óta épp hogy vízhiánnyal és bozóttüzekkel küzd. Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófának nyilvánította a kaliforniai tüzeket, és ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez. 14 ezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén, amelyek 585 helyen pusztítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×