eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Egészségügyi maszkját igazítja meg egy járókelő Milánóban 2020. február 24-én. Az osztrák hatóságok az előző nap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi  járatok egyikén az új koronavírus fertőzés tüneteit állapították meg két utasnál. Olaszországban 160-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó vírussal fertőzöttek száma, és hatan veszítették életüket. A halálos áldozatok mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak.
Nyitókép: MTI/AP/Claudio Furlan

Koronavírus – De miért nem aggódnak túlzottan a fiatalok és az idősek?

A jelek szerint az X generáció, azaz az 1965 és 1980 között születettek sokkal komolyabban veszik a pandémiát, hogy esetleg elkaphatják az új típusú koronavírust.

Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a 65 évesnél idősebb felnőttek 77 százaléka és a millenniumi korosztályba (az 1981 és 1996 között születettek) tartozók

67 százaléka állította azt, hogy „valószínűtlen”, hogy elkapják a vírust,

amely eddig több százezer embert fertőzött meg világszerte.

Felmerülhet a kérdés, ki veszi akkor komolyan a COVID-19-et? Minden jel arra mutat, hogy az X generáció, azaz az 1965 és 1980 között születettek.

Sokszor nevezik őket „szendvicsgenerációnak” is, mert rájuk jellemző, hogy a gyerekeiket és a szüleiket is ők tartják el.

Az egyik elmélet szerint az X generációnak már elég sok tapasztalata van a viharosabb időszakokat illetően. „Ők egyrészt aggódnak a szüleik és a gyermekeik miatt, másrészt azért is, hogy a következő hónapban hogyan fogják befizetni a számlákat” – idézi a novekedes.hu Paul Gionfriddo, a Mental Health America vezérigazgatója szavait. Máshogy fogalmazva: nincs más választásuk.

Egy amerikai idősek otthonának tisztiorvosa szerint: míg gyakorlatilag a 65 éven felüli személyek vannak a legnagyobb veszélyben, „a szüleink úgy fogják gondolni, hogy továbbra is képesek gondoskodni magukról”. Ez részben azért lehet, mert

ez az első alkalom, hogy eleve az „idősebb”, ráadásul a „veszélyeztetett” rétegbe sorolják őket, ez pedig megrendítő lehet.

Eközben a millenniumi korosztálynak és a Z generációnak is meg lehet a maga oka arra, hogy miért reagálnak úgy ahogy, amelyet nemtörődömnek gondolhatunk. „Hajlamosak arra, hogy egyszerűen nem vesznek tudomást egy problémáról, vagy „lenézik” azt, ez pedig tulajdonképpen

egy védekező mechanizmus”

– viszi tovább a gondolatmenetét Gionfriddo.

Másrészt, számos tanulmány céloz rá, hogy a millenniumi korosztály sokkal több stressznek van kitéve, mint a többi generáció. Így a járvány alapvetően nem fog esetükben drámai változást hozni a szemléletmódjukban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×