INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

outdoor

túraajánló

programajánló

kirándulás

Gyöngyöspata helységnévtáblája 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésről kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány eljátszotta hitelét, miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében. Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében.

Vegyék célba Gyöngyöspatát a hétvégén

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Ködös lesz az idő a hétvégén, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek jól felöltözve felkereshető látnivalók – sok túraajánlat jut erre a hétvégére is.

A Vértesben Csákberényből a Kopasz-hegyet vehetik célba, utána pedig az Alsó-cservágás és az Aranyhegyi-szőlők érintésével juthatnak el a Csókakői várhoz. Ez az a 13. században említett erődítés, ahonnan a Gaja-patak völgyében haladó, a tihanyi alapítólevélben is említett hadutat ellenőrizték századokon keresztül. A vártól a Buhin-völgyön, a Felső-cservágáson és a Gémförtés-völgyön keresztül juthatnak vissza Csákberénybe.

A Bükk-fennsíkon az Olasz-kaputól az Őserdőn át a Bél-kőre mászhatnak fel, aminek a tetejéből 2000-ig 7 millió köbmétert gyalultak le a mészkőbányászok. A Velencei-hegységben Sukorón kezdhetik a napot. Kiránduljanak egyet a Hurka- és Bodza-völgyben. Menjenek el egészen az Angelika-forrásig, utána pedig vágjanak át a Meleg-hegy oldalában terpeszkedő Nagy-legelőn, hogy visszajussanak a faluba. Útközben olyan érdekes sziklaképződményeket nézhetnek meg, mint a Likas-kő, a Gyapjaszsák és az Olasz Gránitfejtő.

Az őrségben a Népi Műemlékegyüttes megtekintését javasolt Szalafő Pityerszer névre hallgató részén. A sokjelentésű szer hajdanán a települések egyes részeit jelölő szó volt. A pityer csárdát jelentett, de van ilyen madárfaj is.

A Mátrában az ország egyik legszebb és legkülönlegesebb templomát egy olyan településen találják meg, amely mostanában sokat szerepel a hírekben. Gyöngyöspatáról van szó, amelynek 16. századi katolikus temploma a gótikus építészet remeke, de az igazi kuriozitása a szentély Európában is egyedülálló, nyolc méter magas, lengyel művészek által az 1650-es években teljes egészében fából faragott Jessze-oltára, amely Jézus családfáját ábrázolja. Jessze egyébként Dávid király apja volt.

Ezen a héten azért ajánlottak az ilyen túrák, és nem a csodás panorámák, mert bizony ködre kell számítanunk. „Többnyire erősen felhős, vagy borult, párás, helyenként tartósan ködös idő lesz. Némi napsütésre csak a budai hegyekben számíthatunk. A ködös területen ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat, többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban mínusz 3, szombat kora délután 0 fok körül várható” – ismertette Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a Téli Mátrát, a Kincsesbánya 30-at, a Triumph 15-öt, a Budai kék túrát. a TéliTótiTúrát, valamint a Fel a Csóványosra! és a Fagyos Az Út a Másik Hídig elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Outdoor programajánló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018