eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Vége a légi szúnyogirtásnak, mást találtak ki az illetékesek

A következő három évben a szakértők szerint sokkal több szúnyoggal fognak találkozni a nyaraló emberek, mert született egy döntés.

Idén a szúnyoggyérítés hatékonysága 83-87 százalékos volt a Balatonnál, ezt közölte Sárközi Árpád, a Balatoni Szövetség (BSZ) szakértője a szervezet legutóbbi közgyűlésén - olvasható a HírBalatonon.

A szúnyogirtó szerek többségét idén visszavonták, a jövőben csak az uniós szabályozás szerint engedélyezett készítményeket lehet használni; megszűnik a levegőből történő kémiai szúnyogirtás, két földi gyérítéshez engedélyezett szer lesz forgalomban.

Az csak jövőre derül ki, mennyire lehet földről kiváltani a légi beavatkozásokat - olvasható a cikkben.

A gyérítés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az önkormányzatok szervezésében egyaránt zajlott eddig. A BSZ az önkormányzatok megbízásából a szervezési feladatokat látta el, továbbá saját forrásból egy légi biológiai és egy légi kémiai gyérítést végeztetett el. Az OKF országos program keretében két légi biológiai és három légi kémiai gyérítés történt a régióban. Földi kémiai kezelésre az elmúlt évektől eltérően idén nem volt mód, mert a Dunán és a Tiszán levonuló kettős árhullám lényegében teljesen lefoglalta az OKF által rendelt földi munkákat.

2017-től az OKF külön forrást nem kapott a turisztikai régiók szúnyogmentesítésére, így a Balatonnál is csak az alapvető védekezési feladatokat végezték el. Idén a Pannónia Központ Kft. végezte a tenyészőhelyek figyelését és a rendelkezésre álló digitális állományok terepi vizsgálatokkal való aktualizálását.

Idén négyszer volt szükség légi kémiai szúnyoggyérítésre. Nagy változást jelent, hogy az OKF a következő 3 évben már csak kizárólag földről történő kémiai gyérítést tervez. A lárvák elleni biológiai kezelésre továbbra is lesz mód.

Balassa Balázs, a BSZ társelnöke a portálnak úgy fogalmazott: a földi védekezési mód nem lehet olyan hatékony, mint a légi beavatkozás, de "ezzel meg kell tanulni együtt élni", megfelelően "tájékoztatni a lakosságot és a vendégeket is, hogy ők is tudomásul vegyék, ez bizonyos kellemetlenségekkel fog járni".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×