INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

otthon

család

pszichológia

Az otthonunk még meghatározóbb, mint azt gondoltuk

Az otthonunk még meghatározóbb, mint azt gondoltuk

Infostart

Az otthoni tér az, ahol a családtagok és a lakótársak a legtöbbet érintkeznek, így nem meglepő, hogy lakásunk vagy házunk kialakítása nagyban meghatározza emberi kapcsolatainkat.

A körülöttünk lévő környezet kialakítása, a szobák elrendezése és a rendelkezésre álló szabad tér mind befolyásolják, hogyan reagálunk a körülöttünk élőkre - írja egy friss kutatás alapján a BBC.

Ugyanakkor nem a környezet maga a legmeghatározóbb, hanem az, hogyan érezzük magunkat benne. A Brigham Young Egyetem kutatása szerint

minél jobban érezzük magunkat az otthonunkban, annál egészségesebb a kapcsolatunk a körülöttünk élőkkel.

A tudósok több mint 160 kisgyermekes családot figyeltek meg két éven át az Egyesült Államok nyugati részén. Négy fontos dolgot vizsgáltak a családtagok életében, és azt, hogy ezekre milyen hatással van az otthoni környezet:

  1. érzelmi befolyásolhatóság,
  2. érzelmi önkifejezés,
  3. elfogadás,
  4. döntéshozatal.

Megkérték a családokat, hogy értékeljék a saját otthonukat: mennyire érzik magukat elfogadottnak egymás között és mennyire érzik túlzsúfoltnak az otthoni teret. Az eredményeket a kutatók ezután az otthon mérete mellett a szobák és a háztartás tagjainak számára és a szülők keresetére vezették vissza.

A végeredmény:

minél több saját térrel rendelkezik valaki, annál boldogabbnak érzi magát

és annál jobb a kapcsolata a körülötte élőkkel.

Toby Israel pszichológus szerint az otthonkép már kisgyerekkorban meghatározóvá válik az ember életében. Épp emiatt nagyon sokszor a felnőtt emberek olyan lakást vagy házat választanak, amely kialakítását tekintve emlékezteti őket gyermekkori otthonukra. Máskor viszont a negatív otthonkép miatt teljesen más új otthonra vágyik az ember.

Az is bizonyos, hogy nem csak az számít, az ember milyen otthonban éli az életét, hanem az is, hogy kikkel osztozik rajta.

Nyitókép: Alamy
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018