eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Alamy

Az otthonunk még meghatározóbb, mint azt gondoltuk

Az otthoni tér az, ahol a családtagok és a lakótársak a legtöbbet érintkeznek, így nem meglepő, hogy lakásunk vagy házunk kialakítása nagyban meghatározza emberi kapcsolatainkat.

A körülöttünk lévő környezet kialakítása, a szobák elrendezése és a rendelkezésre álló szabad tér mind befolyásolják, hogyan reagálunk a körülöttünk élőkre - írja egy friss kutatás alapján a BBC.

Ugyanakkor nem a környezet maga a legmeghatározóbb, hanem az, hogyan érezzük magunkat benne. A Brigham Young Egyetem kutatása szerint

minél jobban érezzük magunkat az otthonunkban, annál egészségesebb a kapcsolatunk a körülöttünk élőkkel.

A tudósok több mint 160 kisgyermekes családot figyeltek meg két éven át az Egyesült Államok nyugati részén. Négy fontos dolgot vizsgáltak a családtagok életében, és azt, hogy ezekre milyen hatással van az otthoni környezet:

  1. érzelmi befolyásolhatóság,
  2. érzelmi önkifejezés,
  3. elfogadás,
  4. döntéshozatal.

Megkérték a családokat, hogy értékeljék a saját otthonukat: mennyire érzik magukat elfogadottnak egymás között és mennyire érzik túlzsúfoltnak az otthoni teret. Az eredményeket a kutatók ezután az otthon mérete mellett a szobák és a háztartás tagjainak számára és a szülők keresetére vezették vissza.

A végeredmény:

minél több saját térrel rendelkezik valaki, annál boldogabbnak érzi magát

és annál jobb a kapcsolata a körülötte élőkkel.

Toby Israel pszichológus szerint az otthonkép már kisgyerekkorban meghatározóvá válik az ember életében. Épp emiatt nagyon sokszor a felnőtt emberek olyan lakást vagy házat választanak, amely kialakítását tekintve emlékezteti őket gyermekkori otthonukra. Máskor viszont a negatív otthonkép miatt teljesen más új otthonra vágyik az ember.

Az is bizonyos, hogy nem csak az számít, az ember milyen otthonban éli az életét, hanem az is, hogy kikkel osztozik rajta.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×