eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: MTI/Oláh Tibor

Segítségre számíthatnak a külföldi hallgatók

Hatvanhárom országból érkeznek tanulók hozzánk. Az országos hallgatói érdekképviselet tavaly létrehozott hálózata fiatalok ezreit támogatja, hogy az itt töltött szemeszterek után Magyarország jó hírét terjesszék a világban.

Jelentősen megugrott a magyar felsőoktatásban tanuló külföldi hallgatók száma az elmúlt években: a 250 ezres összlétszámból már több mint 32 ezren valamely idegen országból jöttek ide tanulni. A magyar felsőoktatás népszerűsítésében nagy szerepet játszik a 2013-ban bevezetett Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjprogram, amely ma már 7500 fiatalnak jelent tanulási lehetőséget és anyagi támogatást - írja a Magyar Nemzet.

Kaizinger Tamás Töhötöm, a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózat programvezetője elmondta: már az első tanévben 1400 külföldi hallgatónak segítettek, idén pedig 2772 stipendiumos hallgató kért támogatást. Hozzátette, hogy a tervek szerint

tanévenként összesen 3500 diák mindennapjait fogják segíteni,

fejenként két-két szemeszteren át.

A HÖOK a Semmelweis Egyetemmel, a Corvinus-szal, a Műegyetemmel, a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, az ELTE-vel, vidéken pedig a Széchenyi István Egyetemmel és a Szent István Egyetemmel működik együtt, ezen kívül Debrecenben, Pécsen, Nyíregyházán, Egerben és Miskolcon látnak el mentori feladatokat.

Kaizinger elmagyarázta:

a segítők feladata igen komplex, és már akkor elkezdődik, amikor a külföldi diák még meg sem érkezett.

A mentorok feladatai közé tartozik például a szállásfoglalás, de szükség esetén elintézik a bankszámlanyitással vagy az adózással kapcsolatos tennivalókat is. Ezen kívül a külföldi hallgatókkal ellátogatnak híres nemzeti parkokba, gyógyfürdőkbe és történelmi nevezetességekhez is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×