INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

japán

név

angol

hagyomány

Az angolok is magyarul írhatják a japán neveket

Az angolok is "magyarul" írhatják a japán neveket

Infostart / MTI

Elöl a vezetéknév, hátul a keresztnév, ahogy az tényleg van. Az angolszászok eddig ellenszegültek.

Japánban a családnév hagyományosan megelőzi a keresztnevet, és a konzervatív kormány most azt szeretné, ha a japán nevek latin betűs angol átírásánál is ez a szabály érvényesülne.

Sibajama Maszahiko oktatási miniszter pénteken terjesztette a javaslatot a kabinet elé, amely most megvizsgálja, hogyan lehetne bevezetni a változást.

"Jobb a japán hagyományt követni a japán nevek latin betűs átírásánál" - jelentette ki a miniszter a Kyodo hírügynökségnek.

Hozzátette:

"a globalizálódó világban egyre fontosabb számunkra, hogy felismerjük a nyelvek és kultúrák sokszínűségét".

Japánban a családnév hagyományosan megelőzi a keresztnevet, akárcsak Kínában és Dél-Koreában. A XIX. század vége óta azonban az a szokás alakult ki, hogy nyugati mintára, a japán nevek angol átírásakor a családnév a keresztnév mögé került.

A változtatás összhangban van a japán kormányfő, Abe Sindzó konzervatív programjával, amely nagy hangsúlyt fektet a hagyományos japán értékek megőrzésére.

A Jomiuri napilap felmérése szerint

az olvasók 59 százaléka támogatja a változást, míg 27 százalék ellenzi.

Koko Taro külügyminiszter már májusban azt javasolta, hogy a külföldi médiában a japán tradícióknak megfelelően Abe Sindzónak írják a kormányfő nevét. (A magyar szokások szerint eddig is így szerepelt a hírekben a japán miniszterelnök neve.)

A latin betűs átírásban a családnév előre vétele már húsz évvel ezelőtt is felmerült Japánban, ám akkor a kezdeményezés elhalt.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018