eur:
370.97
usd:
344.70
bux:
46850.16
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: A Beijing Daxing International Airport építés közben (Wikipédia)

Földre szállt "ufo" Pekingben - videóval

Elkészült a kínai főváros második nemzetközi repülőtere - az óriási, futurisztikus komplexum látványos építészeti és korszerű technológiai megoldásokat vonultat fel.

A Beijing Daxing International Airport építését 2014 év végén kezdték meg, magát az épületet pedig 2015 szeptemberében.

Idén szeptemberben pedig már megkezdődik a menetrend szerinti forgalom a világ legnagyobb egyterű termináljával és négy, egyszerre üzemelni képes kifutópályával büszkélkedő repülőtéren.

A csillag alakú repülőtér nagy előnyt biztosít az utasoknak, ugyanis legfeljebb 600 métert kell sétálniuk a gépükhöz; a közlekedést beltéri gyorsvasutak segítik.

  • A hatágú csillagra emlékeztető épületet Zaha Hadid egykori sztárépítész és irodája tervezte. A központi, egy légterű terminál 700 ezer négyzetméteres.
  • Az utasokat kísérő családtagok, barátok, ismerősök az 5. emeletről - szokatlan módon - beláthatnak a biztonsági ellenőrzés utáni területre is.
  • A repülőtér "papírmentes" is lesz, a check-in ugyanis arcazonosítással, a poggyász követése pedig mobiltelefonnal történik majd.
  • Az építéséhez 20 ezer embert költöztettek el és 11 települést semmisítettek meg, hogy létrejöhessen a hatalmas, egybefüggő terület és a biztonsági körzete.
  • Több száz Csing-dinasztia korabeli sírt találtak az építkezés közben, az emberi maradványok mellett kézműves termékekkel, ékszerekkel és más értékes leletekkel.

Óránként több mint 250 fel- és leszállást tudnak irányítani, sőt ezt a számot még növelnék is, a hosszú távú tervek szerint ugyanis még legalább két kifutópályát létesítenének, plusz egyet a kínai légierő számára.

Forrás: Beijing Daxing International Airport
Forrás: Beijing Daxing International Airport

Az állami projekt 70 milliárd jüanba, mintegy 11,2 milliárd dollárnak megfelelő összegbe került, és azért is sürgős volt, mert bár az olimpiára kibővítették a Beijing Capital International légikikötőt, de az így is a kapacitásának felső határán működik, évi csaknem 100 millió utassal,

vagyis a világ második legforgalmasabb repülőterévé vált az amerikai Atlantában található Hartsfield–Jackson légikikötő mögött.

A tervek szerint a repülőtér körül egy új, szupermodern városrészt alakítanak ki kereskedelmi-üzleti központokkal, kormányintézményekkel.

A szeptemberre tervezett "éles" üzemig még egy hosszú tesztsorozat van hátra, ha ott mindent rendben találnak, akkor beindulhat az első időszakban, 2021-re 45 milliós utasforgalomra számító repülőtér, amelyet pár éven belül a mintegy 100 milliós utasforgalmi szintig bővítenének és fejlesztenének. (A ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2018-ban közel 15 millió utas fordult meg, a bécsi Vienna Airporton tavaly 27 millió, Európa legforgalmasabb légikikötőjében, a londoni Heathrow-n 80 millió, a párizsi Charles de Gaulle-on 72 millió - ezt a szintet 2025-re érnék el a Daxing repülőtéren.)

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×