eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Csúcsforgalom a lellei homokos strandon. Tízezrek keresték fel a hétvégén a Balatont és a környékét.
Nyitókép: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Így lehetne idén ünnep a strandra járás

A fürdőhelyek száma és a szolgáltatási paletta folyamatosan bővül a fővárosban és a Balatonon is, a valódi kikapcsolódáshoz viszont az is kell, hogy az ember ilyenkor is körültekintő legyen. Az InfoRádió szezonnyitó összeállítása.

Indul a strandszezon, idén is fokozott körültekintésre van szükség a vízpartokon. Mint Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke az InfoRádióban elmondta: az, hogy valaki kikapcsolódni megy, nem jelenti azt, hogy az életben maradási ösztönöket is ki kell kapcsolni.

"Aki nem tud úszni, figyelje a körülötte lévő jelzéseket és ne menjen mélyvízbe. Aki mégis így tesz, akár társasággal, teljesen nyilvánvaló, hogy mentőmellényt kell felvennie. Ami pedig nagyon fontos, hogy

a szülők vegyék komolyan, a gyermek egy nagy lélekszámú strandon nagyon könnyen el tud tűnni"

- sorolta a mentővezető, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ha bárki csellengő kisgyermeket lát egy strandon, lépjen oda hozzá, és kérdezze meg, hogy hová megy.

A vízen tartózkodóknak címezve hangsúlyozta, hogy nem véletlenül van viharjelzés a nagyobb hazai tavakon, aminek első- és másodfokú jelzéseit nagy körültekintéssel és széleskörű összefogásban működtetik.

"A déli parton a kikötők környezetétől eltekintve 1000, az északin 500 méterre távolodhatunk el a parttól fürdőzőként - de a víz hirtelen mélyülésével is számolni kell. Elsőfokú viharjelzésben a korlát 500-500 méter, másodfokúnál pedig a jogszabály szerint tilos fürödni.

Ebből sok félreértés van a vízimentők és a fürdőzők között, mert a vízimentők arra próbálják ösztönözni a fürdőzőket, hogy nagy szél esetén a fürdőzők maradjanak a strandbólyákon belül, zivataros időben viszont tényleg jöjjenek ki a vízből. Ez hol sikerül, hol nem - mi figyelmeztetünk és szépen kérünk, de hatósági feladatot nem látunk el" - ecsetelte Bagyó Sándor. Hozzátette: a rendőrségnek akkor szólnak, ha a szabálytalan fürdőzés kiskorút veszélyeztet.

Fejlesztések a fővárosban

Budapesten már valamennyi fürdő felkészült a nyárra. Vannak nagy fejlesztések is, amelyek közül

kiemelendő a komplex jódos sós Pesterzsébeti Fürdő átadása.

Mint Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. szóvivője az InfoRádióban elmondta, három egység már megnyitott: a Palatinus, a Dagály és a Paskál már a strandrésszel is várja a látogatókat. Az időjárást tekintve bíznak a tavalyi július-augusztusi meleg időjárás megismétlődésében.

Kiemelte még, hogy a Csillaghegyi Strandon is időjárástól függetlenül lehet már lubickolni, illetve hogy 100. születésnapját ünnepli ez a létesítmény, valamint a Palatinus is. Az utóbbi június 15-én ünnepel egy fesztivállal, Csillaghegyen pedig a strandok éjszakáján lesz retrófesztivál.

Az első negyedévben egyébként már 900 ezer látogatás történt a 11 budapesti fürdőben,

ami 7,4 százalékos forgalomnövekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A körülbelül 200 forintos jegyárnövekedés mellett is nagy bevételnövekményt tudtak produkálni a fürdők az egyéb szolgáltatások megjelenése (masszázs, kozmetika) miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×