INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

strand

fürdő

balaton

Csúcsforgalom a lellei homokos strandon. Tízezrek keresték fel a hétvégén a Balatont és a környékét.

Így lehetne idén ünnep a strandra járás

A fürdőhelyek száma és a szolgáltatási paletta folyamatosan bővül a fővárosban és a Balatonon is, a valódi kikapcsolódáshoz viszont az is kell, hogy az ember ilyenkor is körültekintő legyen. Az InfoRádió szezonnyitó összeállítása.

Indul a strandszezon, idén is fokozott körültekintésre van szükség a vízpartokon. Mint Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke az InfoRádióban elmondta: az, hogy valaki kikapcsolódni megy, nem jelenti azt, hogy az életben maradási ösztönöket is ki kell kapcsolni.

"Aki nem tud úszni, figyelje a körülötte lévő jelzéseket és ne menjen mélyvízbe. Aki mégis így tesz, akár társasággal, teljesen nyilvánvaló, hogy mentőmellényt kell felvennie. Ami pedig nagyon fontos, hogy

a szülők vegyék komolyan, a gyermek egy nagy lélekszámú strandon nagyon könnyen el tud tűnni"

- sorolta a mentővezető, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ha bárki csellengő kisgyermeket lát egy strandon, lépjen oda hozzá, és kérdezze meg, hogy hová megy.

A vízen tartózkodóknak címezve hangsúlyozta, hogy nem véletlenül van viharjelzés a nagyobb hazai tavakon, aminek első- és másodfokú jelzéseit nagy körültekintéssel és széleskörű összefogásban működtetik.

"A déli parton a kikötők környezetétől eltekintve 1000, az északin 500 méterre távolodhatunk el a parttól fürdőzőként - de a víz hirtelen mélyülésével is számolni kell. Elsőfokú viharjelzésben a korlát 500-500 méter, másodfokúnál pedig a jogszabály szerint tilos fürödni.

Ebből sok félreértés van a vízimentők és a fürdőzők között, mert a vízimentők arra próbálják ösztönözni a fürdőzőket, hogy nagy szél esetén a fürdőzők maradjanak a strandbólyákon belül, zivataros időben viszont tényleg jöjjenek ki a vízből. Ez hol sikerül, hol nem - mi figyelmeztetünk és szépen kérünk, de hatósági feladatot nem látunk el" - ecsetelte Bagyó Sándor. Hozzátette: a rendőrségnek akkor szólnak, ha a szabálytalan fürdőzés kiskorút veszélyeztet.

Fejlesztések a fővárosban

Budapesten már valamennyi fürdő felkészült a nyárra. Vannak nagy fejlesztések is, amelyek közül

kiemelendő a komplex jódos sós Pesterzsébeti Fürdő átadása.

Mint Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. szóvivője az InfoRádióban elmondta, három egység már megnyitott: a Palatinus, a Dagály és a Paskál már a strandrésszel is várja a látogatókat. Az időjárást tekintve bíznak a tavalyi július-augusztusi meleg időjárás megismétlődésében.

Kiemelte még, hogy a Csillaghegyi Strandon is időjárástól függetlenül lehet már lubickolni, illetve hogy 100. születésnapját ünnepli ez a létesítmény, valamint a Palatinus is. Az utóbbi június 15-én ünnepel egy fesztivállal, Csillaghegyen pedig a strandok éjszakáján lesz retrófesztivál.

Az első negyedévben egyébként már 900 ezer látogatás történt a 11 budapesti fürdőben,

ami 7,4 százalékos forgalomnövekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A körülbelül 200 forintos jegyárnövekedés mellett is nagy bevételnövekményt tudtak produkálni a fürdők az egyéb szolgáltatások megjelenése (masszázs, kozmetika) miatt.

Nyitókép: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Kapcsolódó hang

Balatoni strandszezon - veszélyek
 
Budapesti strandszezon
 
A fővárosi fürdők látogatottsága
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018