eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Balról Lipták Alice rezidens és egy amerikai születésű ötödéves hallgató gyakorlatot tart a gyermekfogászaton. A Debreceni Egyetemen 30 évvel ezelőtt kezdődött az idegen nyelvű képzés, ami az orvosi fakultáson indult. Mára az ötvenet meghaladva, minden kart érint ez az oktatási forma. A külföldi hallgatók képzésében élen járó Fogorvostudományi Karon a 2017/2018 tanévben 45 ország diákjai tanulnak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Borzasztó állapotban vannak a magyar gyerekek fogai

Magyarországon a hatéves gyermekek csupán 40 százalékának jók a fogai, 12-13 éves korukban pedig az az átlagos, hogy 2-3 maradandó foguk szuvas.

Tóth Tünde, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati roadshow-jának fogorvosa az M1 aktuális csatornán beszélt a tapasztalatokról, miután egy szűrés keretében mintegy 5100 gyermek fogait ellenőrizték.

Az eredmények szerint a gyerekek 60 százaléka fogászati ellátásra szorul, 12-13 éves korukban pedig az az átlagos, hogy 2-3 maradandó foguk szuvas.

Az orvos szerint a problémát nemcsak a fogápolás hiánya okozza, hanem az a szülői szemlélet is, miszerint nem gond, ha a tejfog lukas, hiszen kihullik.

A gyermekek egy bizonyos életszakaszában egyszerre vannak tejfogaik és maradó fogaik, amelyek egymásra hatással vannak - hangsúlyozta a szakember, aki az egészséges táplálkozásra is felhívta a figyelmet a téma kapcsán.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×