eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Nyitókép: www.joel-robuchon.com

Meghalt "az évszázad séfje"

Hetvenhárom éves korában meghalt Joël Robuchon francia séf, a világon a legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező éttermek tulajdonosa, akit a Gault & Millau az évszázad séfjének nevezett 1990-ben.

A világhírű séf hétfőn halt meg Genfben, daganatos betegség következtében - közölte Benjamin Griveaux, Robuchon szóvivője. A francia séfnek éttermei voltak Párizsban, Monacóban, Hongkongban, Las Vegasban, Tokióban és Bangkokban is.

Joël Robuchon 1960-ban a papi szemináriumot otthagyva kezdett el dolgozni a poitiers-i Relais étteremben. 1976-ban megkapta a Franciaország legjobb mestere kitüntetést, és innen ívelt felfelé pályája. 1982-ben kapta meg első Michelin-csillagát, két év múlva a harmadikat és 2016-ra rekordszámú, 32 Michelin-csillagot zsebelt be.

Idén 31 Michelin-csillaga volt, köztük öt háromcsillagos étterem.

Titokzatos alak volt

A francia séf a gasztrovilág egyik legtitokzatosabb, zárkózott alakja volt - mondta Vinkó József, a Magyar Konyha Magazin főszerkesztője az InfoRádiónak. "Két élete volt. Az első a huszadik századhoz kötődik, hiszen a francia újhullám első tanítványa volt. Végigjárta a szakmát, szabályosan összegyűjtött 31 Michelin-csillagot - ezért is nevezték harminccsillagos séfnek -, megkapta az Évszázad Szakácsa címet a Gault & Millau-tól, valamint ő lett Franciaország legjobb mestere - az ezért kapott érdemérmet egész életében a nyakában hordta, olyan fontos dolog ez a franciáknál" - mondta Vinkó József. Ám a kétezres évek elején váltott, számos éttermet nyitott világszerte, de már nem volt szakács, nem főzött.

Rejtőzködő ember maradt, senki nem ismerte például a feleségét vagy a két gyerekét

- mondta Vinkó József, hozzátéve, hogy Robuchon olyan sztárséf volt, aki kizárólag a munkája révén lett híres, de teljesen zárkózott ember volt.

Az újító szelleméről közismert Robuchon 2003-ra alkotta meg az Atelier de Joël Robuchon étteremkoncepciót, amelynek első éttermei Tokióban és Párizsban nyíltak meg egy időben. A sikeren felbuzdulva következett 2005-ben Las Vegas, 2006-ban New York, London és Hongkong, majd 2009-ben Tajpej.

Ezek kicsiny, intim éttermek, ahol a vendégek a konyhát körülvevő pultnál foglalnak helyet.

Nincs asztalfoglalás, mivel az éttermek többségében asztal sincs.

Bár tudott ételkölteményeket készíteni, a legegyszerűbb módon, három-négy alapanyagból készítette közkedvelt fogásait azzal a céllal, hogy ízeiket előcsalogassa.

Az volt az felfogása, hogy a vendégek kényelmesen érezzék magukat, kapcsolatban lehessenek a séffel és az étel álljon a középpontban.

Ez részben egy kis fricska is volt a Michelin-csillag rendszerének, amely nemcsak az ételkészítést jutalmazza, hanem a szolgáltatás és a környezet minőségét is.

"Joël Robuchont szakácsnak nevezni olyan, mintha Pablo Picassót festőnek, Luciano Pavarottit énekesnek, Frederic Chopint zongoristának neveznénk" - írta L'Atelier de Joël Robuchon című könyvében Patricia Walls, aki tanítványa volt.

"Joël Robuchon úgy vonul be a történelembe, mint művész, aki a legnagyobb hatással volt a 20. században a konyhaművészet világára" - vélte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 7. 07:25
×
×
×
×