INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

apa

apák napja

léder lászló

Kézműves foglalkozás a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 30. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Várkert Bazárban 2017. október 14-én.

Az első gyerek után az apák átveszik a kezdeményezést

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Vasárnap van apák napja. Egy felmérés szerint a 29 és 45 év közötti családos férfiak fizikailag és lelkileg is túlvállalják magukat, nehezen állítják egyensúlyba a munkát és a családot.

Az apáknak meghatározó szerepük van abban, hogy mikor és hány gyermek születik egy családban. A legfrissebb kutatások szerint az első gyermek megszületése után mintha átvennék az irányítást, általában ők a kezdeményezői a második, a harmadik, a negyedik gyermek megszületésének - mondta az InfoRádiónak Léder László pszichológus, az Apa Akadémia vezetője. Hangsúlyozta: Magyarországon is megjelent az a "modern apaság", hogy az apák több időt szeretnének tölteni a gyerekeikkel - most az a feladat, hogy megvizsgáljuk, mik a motiváló tényezők és mik az akadályok ennek a célnak az elérésében.

A szakember a Népesedési Kerekasztal és a Kopp Mária Intézet szervezésében megrendezett apák napi konferencia alkalmából beszélt az európai munkaügyi hivatal kutatásáról is. A felmérés szerint

az uniós tagállamokban a 29 és 45 év közötti többgyermekes apáknál a legnagyobb a veszélye annak, hogy nem tudják a munkát és a magánéletet egyensúlyba állítani, fizikailag és lelkileg is túlvállalják magukat.

Az tehát, hogy ennek a korosztálynak nincs ideje a családra, nem magyar jelenség, nemzetközi szinten is tapasztalható. Ez sajnos a nőkre is gyakran igaz - a szülőknek sokszor nemcsak idejük, hanem lelki kapacitásuk sincs eleget foglalkozni a gyerekekkel.

Visszarendeződés

A szakember szerint még azokban a skandináv országokban is, ahol a fiatal szülők modern módon gondolkodnak a családról a gyermek megszületése előtt, a baba érkezése után megfigyelhető, hogy visszacsúsznak a hagyományos szerepekbe. Ebben nyilván benne van a felkészületlenség, másrészt az is, hogy megváltoznak a körülmények, nincs elég pénz, többet kell dolgozni, a nagycsaládok megszűnésével pedig nincs aki vigyázzon a gyerekekre.

Léder László szerint ugyanakkor változik az attitűd megfigyelhető, hogy az apák sokkal nagyobb mértékben törekednek arra, hogy együtt legyenek a gyermekükkel.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Apakonferencia
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018