eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Kézműves foglalkozás a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 30. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Várkert Bazárban 2017. október 14-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Az első gyerek után az apák átveszik a kezdeményezést

Vasárnap van apák napja. Egy felmérés szerint a 29 és 45 év közötti családos férfiak fizikailag és lelkileg is túlvállalják magukat, nehezen állítják egyensúlyba a munkát és a családot.

Az apáknak meghatározó szerepük van abban, hogy mikor és hány gyermek születik egy családban. A legfrissebb kutatások szerint az első gyermek megszületése után mintha átvennék az irányítást, általában ők a kezdeményezői a második, a harmadik, a negyedik gyermek megszületésének - mondta az InfoRádiónak Léder László pszichológus, az Apa Akadémia vezetője. Hangsúlyozta: Magyarországon is megjelent az a "modern apaság", hogy az apák több időt szeretnének tölteni a gyerekeikkel - most az a feladat, hogy megvizsgáljuk, mik a motiváló tényezők és mik az akadályok ennek a célnak az elérésében.

A szakember a Népesedési Kerekasztal és a Kopp Mária Intézet szervezésében megrendezett apák napi konferencia alkalmából beszélt az európai munkaügyi hivatal kutatásáról is. A felmérés szerint

az uniós tagállamokban a 29 és 45 év közötti többgyermekes apáknál a legnagyobb a veszélye annak, hogy nem tudják a munkát és a magánéletet egyensúlyba állítani, fizikailag és lelkileg is túlvállalják magukat.

Az tehát, hogy ennek a korosztálynak nincs ideje a családra, nem magyar jelenség, nemzetközi szinten is tapasztalható. Ez sajnos a nőkre is gyakran igaz - a szülőknek sokszor nemcsak idejük, hanem lelki kapacitásuk sincs eleget foglalkozni a gyerekekkel.

Visszarendeződés

A szakember szerint még azokban a skandináv országokban is, ahol a fiatal szülők modern módon gondolkodnak a családról a gyermek megszületése előtt, a baba érkezése után megfigyelhető, hogy visszacsúsznak a hagyományos szerepekbe. Ebben nyilván benne van a felkészületlenség, másrészt az is, hogy megváltoznak a körülmények, nincs elég pénz, többet kell dolgozni, a nagycsaládok megszűnésével pedig nincs aki vigyázzon a gyerekekre.

Léder László szerint ugyanakkor változik az attitűd megfigyelhető, hogy az apák sokkal nagyobb mértékben törekednek arra, hogy együtt legyenek a gyermekükkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×