eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem minden fotót lehet feltenni a netre

Az interneten közzétett képekre is vonatkoznak a Polgári Törvénykönyv szabályai, gyermekek és felnőttek esetében egyaránt, mondta az InfoRádiónak Ormós Zoltán internet-szakjogász.

A szülő felügyeleti és más jogokat gyakorol a gyermeke felett. Ezért míg a gyerek nem tölti be a cselekvőképességi korhatárokat - 14 és 18 év -, addig jogi szempontból megengedett, hogy feltegyen képeket a gyerekéről a netre. Utána viszont a gyermeknek joga van ahhoz, hogy tőle engedélyt kérjenek a fotó publikálásához, illetve hogy kérésére levegyék a képeket. Ez természetesen a jogi kötelezettség, nem a családon belüli erkölcsi kötelezettség - mondta el az InfoRádiónak Ormós Zoltán.

Ha a szülő folyamatosan a gyermek jogait sértő képeket tesz ki az internetre, akkor a gyámhatóság gondnokot rendelhet ki és ő lesz jogosult pert indítani a gyerek jogainak érvényesítéséért. Kirívó esetben kiskorú érdekében is felléphet a hatóság, ha a gyerek méltóságát, és egyéb, személyhez fűződő jogait megsértik.

A képmás, vagyis valakiről készült fotó közzétételéhez a képen szereplő engedélye is kell, és ez az engedély vissza is vonható. A képen szereplő adott esetben a bíróságon is kérhet elégtételt, ezek közül az egyik az, hogy a kifogásolt képet eltávolítsák egy weboldalról vagy közösségi oldalról. Az interneten is a Polgári Törvénykönyv vonatkozó szabályai érvényesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×