eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyar tudományos siker: megelőzhető lesz az autizmus?

A genetikai mellett környezeti tényezők is szerepet játszhatnak az autizmus kialakulásában - hangzott el a Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadásban. Sperlágh Beáta, a KOKI igazgatóhelyettese beszámolt arról is, egy új felfedezés szerint ha sikerül meggátolni egy receptor aktiválódását, az anya esetleges megbetegedése sem befolyásolja a magzat agyfejlődését.

Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit sem a nagyobb odafigyelés, sem a növekvő diagnosztikus pontosság nem igazán magyaráz. A Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadásában Sperlágh Beáta, a KOKI igazgatóhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az autizmus spektrumzavar kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak.

A Nemzeti Agykutatási Program keretében született legújabb felfedezés fő újdonsága az, hogy kimutatták: a magzat számára káros fehérjék termelődése egy receptor működéséhez kötött. Ha sikerül meggátolni ennek aktiválódását, az anya esetleges megbetegedése sem befolyásolja a magzat agyfejlődését.

Az elmúlt évtizedben azonosították az autizmus genetikai tényezőit, ezek azonban mindössze az esetek 15-20 százalékáért felelősek. Ezért egyre nagyobb figyelem irányul a környezeti faktorokra, különösen a terhesség és a születés időszakának az autizmus későbbi előfordulásával összefüggést mutató kóros történéseire.

A legújabb kutatások szerint az anyai immunaktiváció és az annak következményeként a keringésbe kerülő gyulladásos fehérjék - a placentán keresztül az agy fejlődésének kritikus periódusában a magzatba jutva - az utódokban autizmusra jellemző morfológiai és viselkedésbeli elváltozásokat okozhatnak – hangzott el az előadáson.

Sperlágh Beáta, a KOKI igazgatóhelyettese beszámolt a Nemzeti Agykutatási Program keretében született legújabb felfedezésről, amelynek fő újdonsága az, hogy kimutatták: a magzat számára káros fehérjék termelődése egy, az úgynevezett P2X7 receptor működéséhez kötött.

Mint jelezte, ez a veszélyeztetettek körében felveti a jövőbeli megelőzés, illetve kezelés lehetőségét: ha ugyanis meggátolják ennek a receptornak az aktiválódását, akkor hiába betegszik meg az anya, hiába lép működésbe az immunrendszere, az nem fogja a magzat agyfejlődését befolyásolni.

Az autizmus, pontosabban az autizmus spektrumzavar (ASD) meghatározása nem teljesen egységes. Annyi bizonyos, három fő tünetcsoport – a kommunikáció és a szociális viselkedés zavara, illetve bizonyos repetitív viselkedési formák megjelenése – jellemzi, amelyek már a korai gyermekkorban kialakulnak. E tünetcsoportok rendkívül széles spektrumon, eltérő formában és intenzitásban – az enyhe magatartási különbségektől a teljes gondozást igénylő állapotokig – mutatkozhatnak meg.

A témáról szólt a Szigma - a holnap világ című magazinunk 2016. novemberi 1-jei adása.Hallgassa meg!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×