INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Rágcsálók által terjesztett halálos vírus fenyeget

InfoRádió / MTI
A rágcsálók által hordozott és terjesztett hantavírus veszélyére figyelmeztette látogatóinak egy részét a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park, amelynek két korábbi táborozója már belehalt a fertőzésbe.

Az illetékesek kedden elektronikus levélben értesítették az érintett 1700 sátorozót a hantavírus pulmonális szindróma kockázatáról. A park azokat a látogatókat figyelmeztette, akik a Curry Village elnevezésű kempingben tartózkodtak június közepe és augusztus vége között. A vírus a fertőzött fehérlábú egerek (Hesperomys leucopus) vizeletében, száraz ürülékében és nyálában található nagy mennyiségben.

A park szóvivője közleményben erősítette meg, hogy immár két haláleset köthető a vírushoz, amelynek legutóbbi áldozata júniusban látogatott a parkba és a múlt hét végén hunyt el. Az első haláleset augusztus elején történt. Két másik fertőzött személy a jelek szerint fel fog épülni.

A lappangási időszak akár hat hétig is elhúzódhat, mielőtt megjelennének az influenzaszerű tünetek. A betegség az esetek 30 százalékában halálos kimenetelű, és nincs specifikus kezelési módja. Az értesítésben a hantavírus tüneteire, köztük lázra, fájdalmakra, szédülésre és hidegrázásra hívják fel a korábbi látogatók figyelmét.

"Ez egy komoly közegészségügyi kérdés, ezért igyekszünk átlátható módon eljárni, ugyanakkor nem szeretnénk, ha az emberek elriadnának a parktól, hiszen megteszünk minden szükséges óvintézkedést" - húzta alá közleményében a park szóvivője, Scott Gediman. A vírus egyik halálos áldozata egy 37 esztendős férfi volt, aki a San Francisco-öböl térségéből származott. A három másik személyről nem hoztak nyilvánosságra adatokat.

Gediman szerint jelenleg munkások dolgoznak a vászon-, illetve fakabinok megerősítésén, hogy megvédjék a látogatókat. "A területen rágcsálók is élnek, és néhány közülük fertőzött. Ez itt a vadon, és a fertőzésnek semmi közé a kabinok higiéniájához" - hangsúlyozta a szóvivő. A hantavírus pulmonalis szindrómát az Egyesült Államokban írták le, illetve fedezték fel először 1993-ban. Az azóta regisztrált 587 amerikai eset egyharmada volt halálos kimenetelű.

A címlapról ajánljuk