eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Szabaduljon meg a szemölcstől!

A szemölcsnek közel 50 típusa van, így korántsem egyértelmű, melyiktől milyen módon lehet megszabadulni. A szakértő segít dönteni.

Jellemzően a fiatal-, és felnőtt korúak betegsége a közönséges szemölcs (verruca), amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés. Jellemzően kisebb gyermekeknél jelentkezik az uszodaszemölcsnek nevezett probléma, felnőtteknél viszont nem ritka a nemi úton terjedő szemölcs felbukkanása. Mivel a kezelések szerteágazóak lehetnek, minden esetben ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni, ha szeretnénk eltüntetni a növedékeket - magyarázza Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa.

Fontos, hogy a szemölcsöket megkülönböztessük az anyajegyektől, hiszen előbbiek fertőzés útján kerülnek a bőrre, és néhány hétig, de akár évekig is megmaradhatnak. Körülbelül 50 szemölcs-típust különböztetünk meg, amelyek megjelenési formája függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helytől.

Betegségek után gyakrabban alakulnak ki, így kapcsolatba hozhatók az immunrendszer legyengülésével, ugyanakkor ez a tény nem jelenti azt, hogy a szemölcs megjelenése bármilyen immunzavarra utalna.

A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást elősegíthetik a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás, sőt a láb deformitásai is.

Lehet kerek, lehet kocsányos

A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon, ritkábban a gyermekek térdén, könyökén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A talpon jelentkező, úgynevezett "befelé növő szemölcs" fájdalmassága miatt akár járásképtelenséget is okozhat.

A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcse, amely nem okoz gyulladást, és csak akkor fáj, ha megsérül.

A gyerekeknél gyakori, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt fejlődik ki szemölcs a köröm alatt, és ez enyhe fájdalommal is járhat.

A nyakon, hónaljakban, szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök (fibroma) képződhetnek, melyek azonban nem vírusos eredetűek, legfőképpen a dörzsölésnek kitett helyeken jelennek meg.

A nemi úton terjedő, nemi szervek környékén megjelenő, kávébarna, kevésbé puha kinövések némely esetben előkészíthetik a talajt a méhnyakrák kialakulásához. A szemölcsök tehát test szerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva.

Az eltávolításuk történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával, illetve ezek kombinációjával. Kizárólag az orvos döntése lehet a megfelelő módszer kiválasztása, az egyedi probléma felmérése után.

Jó tanácsok a megelőzéshez


Érdemes néhány hasznos tanácsot betartani a mindennapokban, hogy csökkenthessük a vírusfertőzés esélyét.

A már kialakult szemölcsöt ne kapargassuk körmünkkel, ne rágjuk, mert ezzel továbbterjedhetnek a kézre, szájra is.

Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, főleg a lábujjközöket.

Viseljünk mindennap tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot, ugyanis a vírusok könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.

Ne használjunk közös törölközőt, vizes helyiségekben is mindenkinek legyen saját papucsa.

Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
A cipőket rendszeresen fertőtlenítsük.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×