A flavus latinul sárgát jelent, és az először sárga színű növényekben talált, biológiailag aktív anyagokat összesítve nevezték el így. Gyógyító tulajdonságaikat már sok korábbi megfigyelés, kisebb vizsgálat is jelezte, most egy új nagyszabású tanulmány egyértelműen igazolta kedvező hatásukat.
A növényekben, gyümölcsökben több ezer flavonoid lehet, és a tudomány ezeknek még csak kis részét azonosította. A biológiai kutatás azt mutatta, hogy a flavonoidok szív-és érbetegségek, rosszindulatú daganatok ellen védenek, és évek óta számos kísérlet utalt arra, hogy különböző állatok öregedését is lassítják.
Marjorie Mc Cullough és munkatársai a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás közötti összefüggéseket kutatják, vizsgálatukban százezernél több amerikai egészségét követték hét éven keresztül.
Az együttműködés kezdetén igen részletes egészségügyi fölmérés történt, hogy csak bizonyosan egészséges emberek kerülhessenek a hosszú ideig követett csoportba. A vizsgált személyek átlagos életkora 70 év volt. Az indulásnál 152 élelmiszerre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, így igen pontosan ismerték a résztvevők átlagos kosztját.
A szakemberek hét év után kimutatták, hogy azok körében volt a szív-és érrendszeri halálozás a legritkább, akik a legtöbb flavonoidot ették friss zöldség és gyümölcs formájában. A férfiak és a nők között különbséget figyeltek meg. A férfiak számára a flavonoidok főleg az agyi katasztrófa szempontjából bizonyultak védő hatásúnak: a legkevesebb flavonoidot evőkhöz képest a zöldséget és gyümölcsöt kedvelők 37 százalékban kaptak ritkábban szélütést. A flavonoidok a férfiak infarktus gyakoriságát is 10 százalékkal csökkentették, de a nők körében ez a kedvező hatás kétszerte erősebb volt.
Titkosszolgálati jelentés: Oroszország vissza akarja szerezni az ellenőrzést Közép- és Kelet-Európa felett