eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért veszélyes az energiaital a fiatalokra?

Két hónap alatt 123 olyan gyermek, illetve fiatal rosszullétéről szerzett tudomást az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, akik túlzott energiaital fogyasztás miatt szorultak orvosi ellátásra - derült ki az ÁNTSZ múlt héten kiadott közleményéből. A káros hatásokról Vajda Zsolt adjunktus, a Heim Pál Gyermekkórház toxikológus szakorvosa ad tájékoztatást.

Milyen gyakran fordul elő, hogy energiaital-fogyasztás miatt a Heim Pál Gyermekkórházba kerül gyermek?

Havi egy-két enyhe koffeinmérgezéssel találkozunk általában. A súlyosabb estetek szerencsére ritkábbak, bár van némi emelkedő tendencia. Tapasztalataim szerint talán nyáron több az ilyen eset, a buli, a társaság miatt, a korosztályos csapatba sikk energiaitalt inni manapság. Szélesedik a kínálat, trendi a doboz, egyszerűen divattá vált az energiaitalok fogyasztása a fiatalok, és sajnos a tinik körében is. Már reggel a metrón, álmosan ülve ott van a kezükben az energiaitalos doboz.

Miért veszélyes a gyerekekre az energiaital? Milyen szerveire van hatással?

Néhány egyszerű adat: a kávé milliliterenként koffeinből 1 milligrammot tartalmaz, egy adag fél deci, tehát 50 milligramm. Az energiaital 0, 3 mg/ml, de a kiszerelés többnyire 2, 5 decis, de van már 1, 5 literes kiszerelés is. Ez már sokkávényi mennyiség.

Megtörtént, hogy a gyerek nyáron fociedzés után, üdítő helyett megivott egy üveggel... Hát nem volt jól.... A szakirodalom szerint gyerekkorban a testsúly-kilogrammokkénti 15milligramm koffein már mérgező, de a tünetek már 3 mg/kg-tól érezhetőek: szapora szívműködés, izgatottság, kipirulás jelentkezik először.

A másik veszély a többi alkotóelem jelenléte. Ezekben az italokban van még taurin - egy aminosav, ami a fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. Akad még guarana - egy növényi kivonat, ami a memóriára és a fizikális állapotra hat, ráadásul ebben is van koffein, és ez hozzáadódik az italban eleve benne lévő nem kis mennyiséghez.

A szakirodalom szerint a koffein "az egyetlen legális pszichoaktív drog". Idegrendszeri izgató, simaizom lazító. A váz és a szívizom működését fokozza, vízhajtó hatású. A légzőrendszer munkájára is hat, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, tehát az egész szervezetet fokozottabb reakciókészségű állapotba helyezi. Kell ez egy gyereknek? Ha lehet, ne számítógép előtt töltse az éjszakát, hanem aludjon. A kialvatlanság, fáradtság ugyanis a legfőbb érvük az energiaitalok fogyasztása mellett.

Milyen további veszélyt jelent, ha kombinálják az energiaitalt mással, például alkohollal?

A felfokozott állapot, a buli, és hozzá az alkohol ismert hatásai összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és rontják a reális döntéshozatal esélyeit. Ebből számos veszélyhelyzet adódik. A felfokozott izgalmi állapot, amelyhez a szokásosnál jóval több cukrot éget a szervezet, és az alkohol, ami nagy mennyiségben fogyasztva vércukorszint esést okoz, együttesen súlyos, akár eszméletvesztéses állapothoz vezethet. Ha alkohol helyett egyéb stimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor a két szer szív- és érrendszeri hatása adódik össze, és ez vezet a jellegzetes mérgezéses keringési zavarhoz.

Milyen kezelésre van szüksége ilyenkor a gyermeknek?

Azonnal mentőt kell hívni, ne vigyék autóval kórházba a gyereket! A kórházban a tüneteknek megfelelő azonnali szakorvosi segítséget kapnak. A kísérő segítsen az ellátásban azzal, hogy informálja az orvost, mit, mennyit és mivel keverve fogyasztott a fiatal.

Mire figyeljenek a szülők, mit tehetnek, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek?

Ne azt mondjuk a gyereknek, hogy ne igyon energiaitalt, a tinik úgyis kipróbálják. Azt mondjuk el inkább, hogy milyen káros hatásai vannak a szervezetre. Nyomatékosan tudatosítsuk, hogy veszélyes is lehet, főleg, ha nem ismernek mértéket. Szülőként törekedjünk arra, hogy ne legyen rá szükségük, például a kialvatlanság miatt. Fontos a szülői példa: a napi öt kávé és a papa kezében az energiaitalos doboz hiteltelenné teheti az aggódó tiltást. Ne felejtsük el, hogy felnőttek szervezete is hasonló módon reagál az energiaitalokra, mint a gyereké.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×