INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Lesz-e végre hó?

Infostart / InfoRádió
Nagy mennyiségű csapadék érkezik, a hétvégén pedig lehűlés, a kérdés már csak az, hogy lesz-e hó?

A hétvégén végre beköszönt a tél. Éppen itt az ideje, hiszen december első fele az átlagosnál jóval enyhébb volt, hóval pedig még nyomokban sem találkozhattunk - számol be az Időkép.

A hideg érkezése előtt pénteken még egy melegfront felhőzete borít majd be minket, délutántól egyre nagyobb területen várhatókiadós eső, zápor. Megerősödik, gyakran viharossá fokozódik a déli szél, jelentősen csökkentve a hőérzetünket.

Szombaton virradóra azonban megkezdődik északnyugat felől a hideg levegő beáramlása, miközben délnyugat felől egy ciklonális mező csapadékrendszere éri el térségünket. A szél északnyugatira fordul, továbbra is erős, helyenként viharos lökések kísérhetik.

A kérdés nem is ez, hanem, hogy vajon az ország különböző területein milyen formában fog hullani a csapadék? Továbbra is esőtől ázunk majd, vagy végre meghozza karácsonyi hangulatunkat a fehérbe borult táj?

Bár egyre közeledik a hétvége, mégis nehéz erre a kérdésre választ adni, hiszen a délnyugat felől érkező ciklonok gyakran megtréfálnak bennünket, és nem a várakozásoknak megfelelően teljesítenek. Ennek ellenére egyelőre úgy tűnik, hogy a síkvidékeken számottevő megmaradó hó nem várható (az átmelegedett talaj, a szél átkeverő hatása, illetve amiatt, hogy a lehűlés várhatóan már csak akkor éri el megfelelő hatását, amikor a csapadék már távozófélben lesz), maximum látványhavazás, azonban a magasabb hegyeinkben jó eséllyel fehérbe borulhat a táj.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szombattól keddig tartó időszakban kezdetben borult lesz az ég, többfelé várható eső, elsősorban az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben havas eső, hó is. A hét legvégén és a jövő hét elején a gyakran változó felhőzet mellett némi napsütés is valószínű, elszórtan, főként délen és keleten lehet kisebb havazás.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) kezdetben az ország területének 80 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 6 fokról -2, -7 fokra csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 2, 7, majd 0, +5 fok között alakul.

A címlapról ajánljuk