eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Milyen messzire mehetnek el az orvosok a pácienseik fedezésében?

Nem bíznak a szakértők abban, hogy a Jackson-ügy tanulságai drámai hatással lennének a hírességek gyógyszerezésének kultúrájára.

Conrad Murrayt négyévi börtönbüntetéssel, a kiszabható legsúlyosabb ítélettel sújtották kedden, miután a bíró hippokratészi eskü megszegését és a "gyógyszerőrület pénzért való kiszolgálását" is a Michael Jackson halálát okozó orvos fejére olvasta.

A szakértők szerint továbbra is lesznek orvosok, akik hajlanak a páciensek igényeinek kielégítésére, elnézik rossz szokásaikat, áthágják a szabályokat. "Ezek az orvosok egomániások és pénzfüggők" - állítja Steven Miles, a Minnesotai Orvosegyetem bioetikai központjának tudósa. Szerinte veszélyes, ha egy orvos exkluzív kapcsolatot épít ki egy beteggel, különösen, ha az illető híresség, mivel olyan terepre téved, ahol nagyon nehéz a kezelés normális egyensúlyának megtartása.

Jackson és egy sor más híresség gyógyszer-túladagolással kapcsolatos halála felvetette a kérdést: milyen messzire mehetnek el egyes orvosok pácienseik fedezésében. Murrayt gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el egy hónapos tárgyalást követően. A perben megszólalt orvosszakértők leszögezték, hogy a kardiológusnak nem lett volna szabad erős műtéti altatót, propofolt adnia az álmatlanságban szenvedő sztárnak, még az énekes ragaszkodására sem.

Linda Fentiman, a Pace Egyetem jogászprofesszora úgy véli: a Jackson-ügy nem tántorítja el az orvosokat attól, hogy celeb klienseket vállaljanak. Akadhat azonban néhány orvos, aki talán hivatkozik majd az eset tanulságaira. "Nem vagyok benne biztos, hogy az eset visszatartaná a hírességeket attól, hogy megpróbálják megszerezni, amit akarnak, mindenesetre orvosuk visszautasíthatja a kérést arra hivatkozva: nem akarom úgy végezni, mint Conrad Murray..." - fejtette ki a professzor.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×