eur:
386.06
usd:
355.21
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Mit jelent a média szabadsága?

Világszerte eltérően értékelik a nemzeti sajtó szabadságát a fogyasztók - derült ki a Gallup nemzetközi felmérésének eredményéből. Az összesen 112 ország bevonásával végzett felmérés eredményei szerint átlagosan 67 százalék gondolja szabadnak a sajtót, míg 23 százalék véli úgy, korlátozott a sajtószabadság hazájában.

A szabad és független média egyértelmű indikátora egy ország kormányzati és fejlettségi szintjének, így a kutatók szerint nem meglepő, hogy azon államokban a legalacsonyabb a szabad sajtó aránya, amelyekben belpolitikai viharok dúlnak, illetve a gazdaság, társadalom elmaradott.

A Gallup vizsgálata szerint Csád lakói azok, akik a legkevésbé érzékelik a média szabadságát. Körükben alig 27 százalék véli úgy, a nemzeti sajtó a politikától független. Hasonlóan alacsony a nemzeti médiaorgánumokat objektívnek tekintők aránya Haiti (28 százalék), Örményország (29 százalék) és Fehéroroszország (30 százalék) lakói körében is - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A pólus másik végén a hagyományosan fejlett, nyugati demokráciák állnak. Hollandia, Dánia és Ausztrália lakosai körében 95 százalék, Svédország és Finnország esetében 94 százalék azok aránya, akik a nemzeti sajtót szabadnak látják. Kanadában, Új-Zélandon, Írországban, az Egyesült Királyságban és Németországban szintén 90 százalék feletti a helyi média függetlenségével egyetértők aránya.

A felmérés szerint az Egyesült Államok lakói körében 89 százalék gondolja úgy, a helyi média független szervként működik. A magyar állampolgárok hasonlóan magas arányban, 87 százalékos egyetértési aránnyal vélekednek ugyanígy a hazai sajtóról. Érdekesség, hogy Kínában 54 százalék tartja függetlennek a helyi sajtót, míg Oroszországban csak 43 százalék vélekedik ugyanígy.

Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Mutatjuk, hol indultak el idén az ország legnagyobb beruházásai

Mutatjuk, hol indultak el idén az ország legnagyobb beruházásai

Bár a magasépítési szektor még mindig küzd a kihívásokkal, a mélyépítés láthatóan kezd magára találni. Az EBI legfrissebb Építésaktivitási Jelentése alapján megnéztük, hogy indult az idei év a hazai építőiparban. A jelentésből kiderül, hol vannak és melyek az ország legnagyobb idén elindult beruházásai, hogyan teljesített Budapest, és mik azok a régiók, ahol továbbra is alacsony az építkezések volumene.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×