eur:
404.35
usd:
373.76
bux:
74410.22
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Valóságos csoda Aranka tojásrakása

Komodói óriásgyíkok születettek a prágai állatkertben, amelyek a fogságban élő példányok esetében egyedülálló módon anyjuk ötödik tojásrakásából jöttek a világra.

"Indonéziát kivéve sehol a világon nincs még egy olyan komodói varánusz nőstény, amely Arankához hasonlóan, ilyen sok alkalommal rakott volna tojásokat. A negyedik tojásrakása szokatlan volt, az ötödik azonban valóságos csoda" - büszkélkedett Peter Velensky, a tenyészprogam vezetője. Aranka négy tojásából csütörtökig három kelt ki, a negyedik utódot későbbre várják a gondozók.

Az intézmény 32 komodói sárkánykölyköt nevel. Az anyaállat előző vemhességéhez hasonlóan most sem lehet biztosan tudni, hogy Aranka melyik partnere a kicsinyek apja, vagy, hogy az utódok szűznemzéssel - hím közreműködése nélkül - jöttek-e a világra. A genetikusok csupán szeptemberben tudják megmondani, hogy az előző fészekből kikelt utódok miként fogantak meg.

A világ legnagyobb gyíkjának számító komodói varánuszokat az európai kontinensen Prágában sikerült először fogságban szaporítani 2007-ban. A cseh főváros állatkertje a világ egyik legsikeresebb varánusz szaporító intézményei közé tartozik. Tavaly összesen húsz varánusz kelti ki Aranka húsz tojásából, amelyeket a nőstény korábbi partnerének ondójával termékenyítettek meg.

A pikkelyes hüllők rendjébe tartozó állatok nagyjából ötezres vadon élő populációja Kelet-Indonézia néhány szigetén él. A veszélyeztetett fajok közé tartozó varánuszok Indonézián kívüli tenyésztése rendkívül munkaigényes feladat, és a varánuszokat csupán az indonéz kormány belegyezésével lehet elszállítani az országból.

Arankát a cseh köztársasági elnök, Václav Klaus kapta ajándékba a délkelet-ázsiai szigetországtól. A nyugat-csehországi pilzeni állatkert pedig a korábbi cseh köztársasági elnöknek, Václav Havelnek ajándékozott varánusznak köszönhetően tudta elkezdeni az óriásgyíkok tenyésztését.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel

Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel

„Szükség van új kollégiumok építésére és a fiatalok számára kedvezményes, 5%-os kamatozású lakáshitelre” – fogalmaz a hétfőn megjelent Nemzeti Konzultáció egyik válaszlehetősége. Ez alapján a bankok - elsőként a Portfolio által megírt - kezdeményezésének megfelelően kifejezetten a fiatalok számára tennék elérhetővé önkéntes banki vállalás alapján az 5% alatti THM-mel bíró piaci kamatozású lakáshiteleket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×