eur:
401.53
usd:
369.89
bux:
74529.9
2024. október 21. hétfő Orsolya

Mi köze a moszkvai hőségnek a magyarországi hideghez?

Míg Budapesten napok óta esős, őszies az idő, addig Kelet-Európában, például Moszkvában a tavalyi forrósághoz hasonlóan az idén is szokatlanul meleg van. Az összefüggésekről Török László meteorológus beszél.

Oroszország nyugati területei fölött hatalmas kiterjedésű anticiklon található; kevés a felhő, sokat süt a nap, ezért van olyan nagyon meleg hetek óta - magyarázta Török László.

Ugyanakkor az Atlanti-óceán felett is található egy ilyen magasnyomású légköri képződmény, és a kettő közé beékelődve, Észak- és Közép-Európa fölött, észak-déli irányban húzódik egy ciklon, amelynek a frontjai alakítják ilyen változékonyan és hűvösen térségünk időjárását.

Amíg a két anticiklon nem változtat a helyzetén, addig nálunk sem fog nagyon változni az időjárás - magyarázta a moszkvai hőség és a magyarországi hűvös időjárás közötti összefüggést a meteorológus.

Milyen lesz az idő?

Az előrejelzés szerint ma általában sok lesz a felhő felettünk, de több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan kisebb eső, zápor kialakul, helyenként zivatar is előfordulhat.

Az északnyugati szél általában gyenge vagy mérsékelt lesz, zivatar környékén azonban erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet délután 21, 26, késő este 16, 21 fok között valószínű.

Ami az egész hétre várható időjárást illeti, az időszak elején és végén több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, közepén gyakran lesz erősen felhős az ég. Az időszak folyamán többfelé várható zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21, 28 fok között várható.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

A szlovák kormány magasabb fizetéssel és juttatásokkal igyekszik motiválni a szlovák hadsereg katonáit, hogy ne szereljenek le. Az újoncok úgynevezett aktivációs pótlékot is növelni fogják, az egyszeri juttatás összege elérheti a nyolcezer eurót, azaz mintegy hárommillió forintot. A pénzt az arra jogosultak közvetlenül munkába állás után kapják meg, ezenfelül fizetett pihenőnapokat is igényelhetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×