eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A pilóta hibázhatott a tököli repülőgép-balesetnél

Egyelőre nem találtak műszaki hibára utaló jelet a Tököl térségében szerdán lezuhant sportrepülőgép roncsait vizsgáló szakemberek - közölte a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ). A rendőrség elsődleges megállapítása szerint a balesetben meghalt pilóta hibázhatott.

Szerda délután, pár perccel a tököli repülőtérről való felszállását követően eddig ismeretlen körülmények között lezuhant egy magyar lajstromban lévő Cessna F-152-es típusú, kétszemélyes repülőgép. A gépen csak a pilóta tartózkodott, aki a balesetben a helyszínen meghalt.

Bajkó Erika, a KBSZ szóvivője elmondta, hogy a szerdán megtartott helyszíni vizsgálat és a fellelt dokumentumok alapján a szervezet szakemberei megállapították: a pilóta rendelkezett szakszolgálati engedéllyel, s a kisgép felülvizsgálati bizonyítványa is érvényes volt.

A roncs elsődleges vizsgálata során műszaki hibára utaló jelet nem találtak. A Cessna légcsavarjának sérülései és a helyszínen meghallgatott tanúk elmondása egyaránt azt támasztják alá, hogy a baleset bekövetkeztekor a repülőgép motorja járt - tette hozzá a szóvivő.

A kisgép a tököli repülőtérről szállt fel a Duna irányába, majd a kifutópálya végétől 1360 méterre ütközött a földnek a pálya tengelyétől 15 fokra balra - állapították meg a szakértők, akik szerint a baleset időpontjában a levegő ködfoltos volt, ami megnehezítette az úgynevezett látva repülés alapján történő tájékozódást.

Bajkó Erika közlése szerint a rendőrséggel párhuzamosan a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakértői is folytatják a baleset hátterének feltárását. Meghallgatják például az adott időpontban a reptéren szolgálatot teljesítő munkatársakat, hogy tájékozódjanak a Cessna indulásának körülményeiről. Az elkövetkezendő napokban a repülőgép műszereit is aprólékosan átvizsgálják - mondta a szóvivő.

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta: a rendőrségi vizsgálat elsődleges adatai alapján valószínűleg a pilóta hibájából zuhant le a kisgép.

Mint kiderült, a felszállást követő 10 percen belül bekövetkezett a baleset. A repülőgépet egy 37 éves székesfehérvári férfi vezette, ám kilétéről kegyeleti okból többet nem hoznak nyilvánosságra - közölte a szóvivő, hangsúlyozva: tovább vizsgálódnak az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×