eur:
387.05
usd:
358.65
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A túlsúlyos gyerekek egészségesebben táplálkoznak?

Elsősorban nem a gyorsétkezdék kínálatától és egyéb egészségtelen ételektől híznak el a gyerekek, hanem attól, hogy keveset mozognak - állítják norvég kutatók, akik szerint a túlsúlyos gyerekek még egészségesebben is táplálkoznak, mint sovány társaik.

A kövér gyerekek egészséges ételeket fogyasztanak: gyümölcsöt, zöldséget, halat, barna kenyeret, sajtot és joghurtot - jóval gyakrabban, mint normál testsúlyú társaik, legalábbis ez derült ki a Telemark University College és a Norvég Közegészségügyi Intézet közös kutatásából, amelybe több mint 900, 9 és 10 éves általános iskolást vontak be.

A norvég kutatók vizsgálták a gyerekek súlyát, étkezési szokásaikat és azt, hogy mennyire aktívak. A szülőket is megkérdezték saját életmódjukról, a gyerekeknél pedig arról is érdeklődtek, hogy milyen gyakran esznek bizonyos ételeket.

A kutatók azt találták, hogy a súlyproblémákkal küzdő gyerekek gyakrabban isznak gyümölcslevet, mint azok, akik normál súlyúak. Kiderült, hogy utóbbiak több szénsavas üdítőt és készételt (hamburgert, kolbászt, kekszet, pizzát) fogyasztanak.

A szakértők szerint azok a szülők, akiknek túlsúlyos gyerekük van, jobban tudatában vannak annak, mit esznek, mint azok, akiknek kevésbé kell aggódniuk a súlyfelesleg miatt. A kutatás rávilágított arra is: nagyobb a valőszínűsége, hogy az elhízott gyerekeknek a szülei is súlyproblémákkal küzdenek.

Pozitív, hogy a szülők és a gyerekek előtérbe helyezik az egészséges táplálkozást, de fontos az is, hogy az egészséges ételekhez hozzáillesszék a gyerek aktivitási szintjét, hogy megakadályozzák a további hízást - hangsúlyozta Anne Lise Brantsaeter professzor, aki a kutatást vezette.

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×