eur:
402
usd:
366.62
bux:
73796.84
2024. október 7. hétfő Amália

Ezért gyulladnak be az ízületei minden ötödik amerikainak

Az amerikaiak huszonkét százalékának van ízületi gyulladása (artritisze). Évente egymillió új esetet diagnosztizálnak az országban - hozták nyilvánosságra csütörtökön kormányzati kutatók.

Amerikai egészségügyi szakértők jelentős részben az elhízást okolják az egyre gyakoribbá váló ízületi gyulladás miatt. Az Egyesült Államok betegség-megelőzéssel foglalkozó központjának (CDC) kutatói egy több ezer amerikaira kiterjedő, 2007 és 2009 között készült felmérés adatait elemezték.

A CDC hetente megjelenő szakkiadványában közzétett eredmények szerint az amerikai nők 24,3 százalékának, míg a férfiak 18,2 százalékának van ízületi gyulladása. Az elhízottak körében 30 százaléknak bizonyult az artritisz aránya. A kevesebb mozgást, a dohányzást, valamint az alacsonyabb iskolázottságot is összefüggésbe hozták a kutatók az ízületi gyulladás megjelenésének nagyobb kockázatával.

A becslés szerint a 2003-2005-ös 46,4 millió emberről 2007-2009-re 49,9 millióra, azaz évente mintegy 1 millió felnőttel emelkedett az ízületi gyulladástól szenvedő amerikaiak száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

A libanoni főváros, Bejrút déli külvárosait az éjszaka folyamán és vasárnap kora reggel példátlanul súlyos izraeli légitámadások érték. Ez volt a legintenzívebb bombázás azóta, hogy Izrael a múlt hónapban felpörgette az Irán által támogatott Hezbollah csoport elleni hadjáratát. A brit miniszterelnök szerint a közel-keleti konfliktus egyetlen életképes rendezési módja a kétállami megoldás, mert csak ez törheti meg az erőszak ördögi körét. Keir Starmer egyúttal azt is leszögezte: az Izrael ellen minap végrehajtott iráni rakétatámadás veszélyes fordulópontot jelent.  Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti konfliktus legfrissebb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×