eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Mi a bolti szarkák kedvence?

Az EU régi tagállamai között Olaszországban ugrott meg leginkább tavaly a bolti lopások aránya. A polcokról eltűnt áruk okozta hiányt a becsületes vásárlók fizetik meg.

A lopás többe kerül az olasz kereskedelemnek, mint a gazdasági válság. Amatőrök és profi tolvajok tavaly 3,8 milliárd euró (1062 milliárd forint) értékben tulajdonítottak el árút kisüzletekből és szupermarketekből egyaránt.

A bolti lopás Itáliában 6,2 százalékkal volt gyakoribb, mint 2008-ban - derült ki a brit székhelyű Centre for Retail Research termékkutató központ szeptemberben közölt felméréséből. Az egész világon 2001 óta nem mutatott ennyire magas értéket a bolti lopások száma, és Olaszországban rekordot is döntött. A kereskedők a gazdasági válsággal magyarázzák, tény, hogy az itáliai bolti szarkáknál csak a közép-kelet-európai tagállamok tolvajai bizonyulnak ügyesebbnek.

Az első tíz leggyakrabban lopott olasz termék ranglistáját a friss élelmiszerek vezetik. A bevásárlókosár és a kassza helyett mindenekelőtt a hús, hal, felvágott és tejtermékek kerülnek a tolvaj-vásárlók szatyrába. Kedvencnek számít a zacskóban árult reszelt parmezán sajt is, mely drága és könnyen eltüntethető.

Az élelmiszereket az illat- és kozmetikai szerek követik. Elsőként a parfümökre vadásznak, melyeken jól tudnak továbbadni a feketepiacon, de a tolvajok nem nézik le a szájöblítőt és a fogsor-rögzítő ragasztót sem. A ruházati cikkek és az alkohol tartalmú italok csak ezután következnek. A legnagyobb mértékben (17,8 százalékkal) az újratölthető elemek lopási aránya emelkedett.

A bolti tolvajok több mint fele (50,8 százalékát) a vásárlók közül kerül ki. A második helyen, 30,9 százalékkal, az üzletek alkalmazottai állnak.

Van olyan vevő, aki miután az önkiszolgáló bolti mérlegen lemérte a zöldséget-gyümölcsöt és a zacskóra rá is tette a matricát, még belecsúsztat néhány barackot vagy paradicsomot ugyanabba a zacskóba. Van olyan is, aki kiönti a mosószeres dobozból vagy zacskóból a port, és ebben a dobozban rejti el a lopott árut. Mások ezüstpapírral tömik ki a táskájukat, nehogy a kasszáknál vagy a kijáratnál felállított érzékelők jelezzék a ki nem fizetett termékeket.

Az ellopott áru értékét azonban pótolni kell, és a hiányt a becsületes vásárlókkal fizettetik meg. Ez évente 190 euró többlet költséget jelent minden olasz család számára - számolta ki Sandro Castaldi marketing szakértő a milánói Bocconi Egyetemről.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×