eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A kancsal gyerekeket ritkábban hívják meg születésnapi partikra

A hatévesnél idősebb kancsal gyerekeket ritkábban hívják meg születésnapi partikra - derül ki egy tanulmányból, amelyet a British Journal of Ophtalmology című brit szemészeti szaklap internetes kiadásában ismertettek.

Hatéves kor alatt azonban a barátaik nem tesznek semmilyen különbséget a kancsal, illetve a nem kancsal gyermekek között.

A tanulmány szerzői - szemészeti szakorvosok - legfeljebb hatéves korig javasolnak műtétet az e korban megjelenő megkülönböztetés megelőzésére.

Daniel Mojon, a svájci St. Gallen kanton kórházának strabizmus (kancsalság) specialistája és kollégái számítógép segítségével hat azonos ikerpár fényképén többek szemét erőteljesen kancsalra változtatták. Száztizennyolc - 3 és 12 év közötti gyermeknek - négyszer kellett választaniuk a fényképek közül, hogy kit hívnának meg a születésnapi partijukra.

A kutatás szerint a hat év alatti gyermekek nem tettek különbséget a kancsal és nem kancsal ikrek között. A hat év felettiek viszont határozottan kisebb hajlandóságot mutattak az erőteljes kancsalságot mutató fényképek kiválasztására. Hat év fölött az elutasítás a korral egyre nőtt.

A 6 és 8 év közöttiek között a 48-ból 18-an egyáltalán nem választott kancsal gyermeket, tizenheten csak egyszer, tizenegyen kétszer, és csak egy gyerek választott háromszor is. Négyszer egyetlen gyermek sem választott kancsal gyermeket vendégnek. A 4 és 6 év közöttiek (31 gyermek) közül csak egy nem választott kancsal vendéget.

A 8 és 10 éves korosztályban 23 közül 13 gyermek nem választott kancsal gyermeket.

A szerzők szerint a korrekciós beavatkozást 6 éves kor előtt kell végrehajtani, mielőtt az elutasító szociális magatartás megjelenik az iskolások között.

A kancsalságnak a felnőtteknél is kedvezőtlen pszichoszociális következményei vannak. Azt is kimutatták, hogy a tanítók egy része kedvezőtlen véleményt alakít ki a kancsal gyermekekről - írták a szerzők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×